Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Hladiny oceánov stúpajú rýchlejšie ako čakali. Ohrozené budú aj mestá ako New York či Londýn
Zdielať na

Hladiny oceánov stúpajú rýchlejšie ako čakali. Ohrozené budú aj mestá ako New York či Londýn

Archívna reportáž

LONDÝN / Stúpajúca hladina oceánov spôsobená zmenou klímy do roku 2050 ohrozí po celom svete trikrát viac ľudí, ako si doposiaľ vedci mysleli. Na miestach, ktorým do 30 rokov hrozí zaplavenie, podľa najnovšej štúdie žije viac ako 300 miliónov ľudí. Pôvodné odhady hovorili o 80 miliónoch.

Výsledky štúdie publikovali v odbornom časopise Nature výskumníci Climate Central, vedeckej a mediálnej organizácie zaoberajúcej sa zmenami klímy. Pravidelné záplavy minimálne raz ročne postihnú jedny z najhustejšie obývaných oblastí na svete v Číne, vo Vietname, v Bangladéši alebo v Indii. V Európe je najviac ohrozené Holandsko, ktoré leží z jednej štvrtiny pod hladinou mora, ďalej je to Británia a Nemecko, kde sa s problémami bude do budúcna potýkať hlavne ústie Labe s takmer dvojmiliónovým Hamburgom. 

V bezpečí pred stúpajúcou hladinou oceánov nebudú ani svetové mestá ako Londýn, New York, Miami či Tokio. Ukazuje na to podrobná interaktívna mapa inštitútu. Autori štúdie k novým poznatkom dospeli za pomoci lepšieho zhodnotenia svetových pobreží. Zatiaľ čo predchádzajúce modely využívali satelitné snímky, kde nadmorskú výšku skresľovali vysoké budovy a stromy, vedci Climate Central získali dáta za pomoci umelej inteligencie, ktorá nepresné údaje upravila. 

Štúdia zároveň odhalila, že v súčasnosti žije pod hranicou prílivu 110 miliónov ľudí. Obývateľnú pôdu im vytvára systém morských a protipovodňových hrádzí a vlnolamov. Dôsledky zvyšujúcej sa hladiny ale pociťuje už teraz Indonézia, ktorej vláda nedávno oznámila presun statusu hlavného mesta z Jakarty, ktorý je čím ďalej tým viac náchylná k záplavám. "Teraz už vieme, že hrozba stúpania hladiny morí a zaplavenia pobreží je oveľa väčšia, ako sme si doteraz mysleli," uviedol Benjamin Strauss, výkonný riaditeľ Climate Central a spoluautor štúdie. Zvyšujúce sa hladiny sú pri tom jedným z najviac destabilizačných prejavov zmien klímy. K presídleniu môžu donútiť milióny ľudí. Podľa vedcov sa to dá zvrátiť znížením uhlíkovej stopy, výskumníci preto vyzvali svetové vlády, aby prijali potrebné opatrenia. "Pri príchode hurikánu sa každý deň varovania rovná zachráneným životom a majetku. Pri prípravách na stúpajúcu hladinu oceánov sa počíta každé desaťročie," uviedol Strauss.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články