Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Seriál Za sklom použili v replike text z Threemy. Scénu pritom točili skôr, ako vyšla najavo
Zdielať na

Seriál Za sklom použili v replike text z Threemy. Scénu pritom točili skôr, ako vyšla najavo

BRATISLAVA / Od októbra môžu diváci na obrazovkách TV JOJ sledovať už 3. sériu úspešného seriálu Za sklom. Opäť je inšpirovaný reálnym dianím v našej spoločnosti. Scenáristi neobišli ani vraždu novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Aké to je písať scenár po udalostiach, ktoré otriasli Slovenskom, prezradili sami scenáristi.

"Išli sme veľmi konkrétne k udalostiam, ktoré sa odohrali na slovensku," priznal scenárista Roman Olekšák s tým,že nová séria seriálu Za sklom je inšpirovaná udalosťami vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Je to ale aj pre nich netradičným postup. Ešte nikdy totiž nepísali scenár živého prípadu. "Ono to ani nie je úplne najšťastnejší spôsob písania, keď niečo nie je doriešené. V tomto prípade je pre nás dôležité vedieť, že vražda Jána Kuciaka nie je pre nás ústredným motívom, nie je o nej, táto tretia séria, odohráva sa na pozadí nej," vysvetľuje scenáristka Valéria Schulczová. 

Zaujímavosťou však je, že v jednej scéne použili repliku Ave ja!, ktorá je známa z komunikácie Threema. Tá však vyšla najavo oveľa neskôr, ako scénu točili. "My sme to písali celé skôr, ale Ave ja! bolo doplnené až v auguste, keď už Threema bola vonku a vlastne bolo to dodané priamo na pľaci," objasnila záhadu Valéria. 

Spracovávať takýto prípad je aj pre nich ako profesionálov veľmi ťažké. "Ja som si aj poplakala, hoci som ho (pozn. red. Jána Kuciaka) nepoznala. Mne sa dokonca raz snívalo, že mi telefonoval zo záhrobia a to bol tak nepríjemný sen, že som mala pocit, že neviem, či to vlastne chcem písať," dodala Valéria. 

Scenáristi dokonca aj prezradili ako skončí 10. časť. Trest ale nepríde. "Nie sme nesúdni ľudia, že by si vymýšľali vyšetrovanie nevyriešenej vraždy. My sme ho zastavili v nejakom momente, podľa reality a nešli sme ďalej, lebo to nemá význam," tvrdí scenáristka. 

Pozrite si rozhovor za sklom s Jánom Koleníkom: 

Súvisiace články