Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
NAKA zasahovala v Bratislave. Zadržala troch bývalých príslušníkov tajnej služby
Zdielať na

NAKA zasahovala v Bratislave. Zadržala troch bývalých príslušníkov tajnej služby

BRATISLAVA / NAKA včera zadržala troch bývalých príslušníkov tajnej služby. Ako prvý o tom informoval portál tvnoviny. Všetci traja skončili v policajných putách. Podľa polície ich zadržali doma.

Policajti NAKA zasahovali v Bratislave a v okolí v súvislosti s násilnou, drogovou trestnou činnosťou a nedovoleným ozbrojovaním.

"Zatiaľ boli zadržané 3 osoby, procesné úkony v tejto chvíli naďalej pokračujú. Ďalšie informácie Vám poskytneme ihneď ako to procesná situácia dovolí," informovala polícia na svojej stránke. Podľa portálu tvnoviny.sk má ísť o troch bývalých príslušníkov tajnej služby Jána Feranca, Pavla Forischa a Stanislava Žiarana. Podľa TV JOJ poslední dvaja boli susedia. 

Forich a Žiaran bývali na bratislavskej Kolibe v rovnakom vchode len kúsok od seba. To, že u týchto dvoch mužov išlo o drogy vo veľkom TV JOJ potvrdili aj niektorí obyvatelia. Na kameru sa vyjadrovať nechceli. Mimo nej však povedali, že drogy síce nevyrábali, ale dovážali ich. Dokonca vo Forischovom byte mali byť časté párty, navštevovalo ho veľa ľudí. Často bolo z bytu počuť hluk.

No asi mesiac tam vraj už nebýval. Byt mal dokonca predať aj jeho kamarát Žiaran. Polícia v obedňajších hodinách robila v bytoch domové prehliadky. Podľa svedkov však mali zasahovať aj vo vedľajšom vchode. Tam totiž má bývať zrejme ich kamarátka - právnička. Polícia je zatiaľ k informáciám o zadržaní troch ex-siskárov skúpa.

Podľa Denníka N trojica dlhodobo spolupracovala a patrila medzi skupinky bývalých členov ozbrojených zborov, ktoré buď šírili, alebo priamo obchodovali s informáciami. Stanislav Žiaran je blízky spolupracovník Pavla Forischa, ktorý priniesol bývalému poslancovi SaS Jozefovi Rajtárovi podozrenia na Ladislava Bašternáka a Mariana Kočnera. "Doniesol mi niektoré informácie, ktoré som posunul orgánom činným v trestnom konaní, a ktoré boli cenné pre tieto orgány a takisto som tlačil na vyšetrovanie týchto závažných trestných činov, takže tie informácie a ich odovzdanie bola vec, ktorá bola užitočná pre spoločnosť. V každom prípade to je povinnosť, keď viete o nejakom trestnom čine, tak to oznámiť a presne to sa stalo," vyjadril sa Rajtár. 

To, že sa s Forischom kedysi stretával poslanec NR SR sám potvrdil. Tvrdí však, že sa aktuálne nestretávali. "Kontakt nemám a myslím, že sme sa stretli niekedy v roku 2018 naposledy," dodal Rajtár. 

Podľa denníka N mal Ján Feranec za prvej Ficovej vlády zvláštny biznis okolo Regionálnej obstarávacej agentúry, ktorá mala obstarávať služby a majetok aj pre štátne organizácie. Forisch, Feranc a Žiaran sa spájajú aj s kauzou Mecom, o ktorej v súvislosti s finančnou skupinou Penta písal zavraždený novinár Ján Kuciak. Podľa portálu aktuality.sk známy telefonát, v ktorom sa mu vyhráža Marian Kočner sa odohral pár minút po tom, čo bol na stretnutí v sídle skupiny. Ján Kuciak sa venoval obchodnému sporu firmy Mecom Group vo vlastníctve Penty s bývalým partnerom na Ukrajine.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy