Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Kauza neurochirurgickej kliniky sa vyostruje. Riaditeľka nemocnice odvolala Andreja Šteňa
Zdielať na

Kauza neurochirurgickej kliniky sa vyostruje. Riaditeľka nemocnice odvolala Andreja Šteňa

BRATISLAVA / Spor neurochirurgov ohľadom operácie 15-ročného chlapca s nádorom v hlave vyústil do nečakaných personálnych zmien. Napokon to bol nielen profesor Juraj Šteňo, kto prišiel o funkciu hlavného odborníka ministersta pre neurochirurgiu. Kauza stála miesto prednostu aj jeho syna Andreja Šteňa. Výpoveď dal aj Lukášov prvý operatér.

Operatér, ktorý 15-ročného chlapca s nádorom na mozgu operoval v Národnom ústave detských chorôb oznámil, že končí a že v pondelok urobil svoju poslednú operáciu. Dôvodom je práve medializovaný prípad, kde podľa neho vôbec nepochybil, čoho dôkazom má byť aj to, že on sám sa obrátil na Úrad pre dohľad, aby prešetril priebeh tohto prípadu. Vzápätí na to oznámil aj to, že sem prišiel zo zahraničia, kde mal oveľa lepšie podmienky a aj napriek tomu prišiel pracovať na Slovensko. Operatér podľa vlastných slov zavádzal nové metódy a chcel sem pritiahnuť aj ďalších svojich kolegov zo zahraničia, čo už sa zrejme nestane.

Rovnako sa vyjadril aj riaditeľ NÚDCH, že zloží funkciu v prípade, že sa nič nezmení. On tento prípad vníma tak, že išlo doslova o vojnu, že to bolo podľa slov chirurga prezentované ako obrana, ale podľa neho to bol útok smerom od profesora Šteňa. Povedal, že si ho veľmi váži ako odborníka, ale nemyslí si, že ako jediný má patent na to, ako správne pristupovať k pacientovi s nádorom na mozgu.

Riaditeľka Univerzitnej nemocnice odvolala docenta Andreja Šteňa

TV JOJ hovorila aj so samotným profesorom Šteňom, ktorý sa vyjadril, že túto tlačovú konferenciu pozeral naživo, ale reagovať bude až v stredu. Uviedol, že momentálne má pacienta, a teda sa nemôže venovať médiám. K prípadu sa vyjadrila aj ministerka Andrea Kálavská: "Úlohou Univerzitnej nemocnice Bratislava je pacientov predovšetkým liečiť a nie neustále riešiť neoprávnené sťažnosti a spory neurochirurgickej kliniky s ostatnými pracoviskami, ktoré boli umelo vytvorené vedením, ktoré sa aj týmto konaním snažilo odvrátiť pozornosť od problémov, ktoré postupne pribúdali od nástupu docenta Andreja Šteňa. Z pozície prednostu neurochirurgickej kliniky, riaditeľka univerzitnej nemocnice odvoláva docenta Andreja Šteňa. Mrzí nás, že udalosti posledných dní vyústili do týchto radikálnych rozhodnutí, musíme ale zdôrazniť, že povinnosťou riaditeľky nemocnice je predovšetkým plnohodnotné zabezpečenie zdravotnej starostlivosti našim pacientom. Žiaľ, musíme povedať, že pod súčasným vedením neurochirurgickej kliniky toto nemôžeme garantovať, a preto musíme prijať právne kroky, ktoré smerujú k odvolaniu docenta Andreja Šteňa z vedúcej pozície prednostu kliniky."

TV JOJ kontaktovala aj Andreja Šteňa, ktorý sa ale predbežne k stanovisku nevyjadril, keďže podľa jeho slov nepozná dôvody. K celej situácii sa má vyjadriť v stredu. 

Prvú operáciu museli prerušiť

Prvú operáciu Lukáša museli detskí neurochirurgovia pre komplikácie prerušiť, a veľká časť nádoru zostala v mozgu. Rodičia im už nedôverovali a žiadali o operáciu profesora Juraja Šteňa zo susediacej nemocnice. Prevoz však Národný ústav detských chorôb považoval za rizikový. Nemocnice sa nevedeli dohodnúť, tak musela zakročiť ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská. 

Vedenie Národného ústavu detských chorôb ako aj Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB) sa dohodli na spoločnom riešení spolupráce a prijali systémové riešenie v prospech pacienta. Tie by mali zabrániť tomu, aby sa podobný prípad opakoval. Chlapec viac ako dva mesiace čakal na komplikovaný zákrok. Lukášová matka povedala, že si želajú, aby ich syna previezli do Univerzitnej nemocnice Bratislava, kde ho reoperoval profesor Juraj Šteňo. Zákrok trval necelých šesť hodín. Následne chlapca previezli späť do Národného ústavu detských chorôb. Podľa informácií TV JOJ bol Lukáš pri vedomí a rozprával. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy