Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Lukáš (15), ktorému našli nádor na mozgu, má už podľa informácií TV JOJ reoperáciu za sebou
Zdielať na

Lukáš (15), ktorému našli nádor na mozgu, má už podľa informácií TV JOJ reoperáciu za sebou

BRATISLAVA / Chlapca s nádorom na mozgu, ktorého prípadom sa musela zaoberať aj ministerka zdravotníctva, previezli do Univerzitnej nemocnici v Bratislave. Podľa informácii TV JOJ reoperácia už skončila, pričom trvala necelých šesť hodín. Chlapca neskôr previezli naspäť do Národného ústavu detských chorôb.

Chlapec viac ako dva mesiace čakal na tento komplikovaný zákrok. Lukášová matka ešte v utorok potvrdila, že si želajú, aby ich syna previezli do Univerzitnej nemocnice Bratislava, kde ho reoperoval profesor Juraj Šteňo. Zákrok trval necelých šesť hodín. Následne chlapca previezli späť do Národného ústavu detských chorôb. Podľa informácií TV JOJ bol Lukáš pri vedomí a rozprával. 

"Trvalo to necelých 6 hodín, priebeh vzhľadom k okolnostiam bol uspokojivý a pacient bol prevezený do NÚDCH a k ďalšiemu sa budeme vyjadrovať až po stabilizácii zdravotného stavu," potvrdil pre TV JOJ Juraj Šteňo.

"Deti vždy boli prevezené k nám na operačnú sálu, po operácii na našu jednotku intenzívnej starostlivosti, tam sa preberú a po nejakých dvoch hodinách sú sanitkou prevezený späť tých 100 metrov do vedľajšej nemocnice," vysvetľuje Šteňo. 

Prvú operáciu museli detskí neurochirurgovia pre komplikácie prerušiť, a veľká časť nádoru zostala v mozgu. Rodičia im už nedôverovali a žiadali o operáciu profesora Juraja Šteňa zo susediacej nemocnice. Prevoz však Národný ústav detských chorôb považoval za rizikový. Nemocnice sa nevedeli dohodnúť, tak musela zakročiť ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská. 

Nemocnice prijali opatrenia

Vedenie Národného ústavu detských chorôb ako aj Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB) sa dohodli na spoločnom riešení spolupráce a prijali systémové riešenie v prospech pacienta. Tie by mali zabrániť tomu, aby sa opakoval medializovaný prípad 15-ročného chlapca v uplynulých dňoch z detskej neurochirurgie. Informovala hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová. "V tomto prípade išlo o zlyhanie komunikácie medzi odborníkmi, vyzvala som preto obe nemocnice, tak Národný ústav detských chorôb ako aj Univerzitnú nemocnicu Bratislava, aby mi predložili jasné riešenia, aby sa v budúcnosti podobným prípadom predišlo a už sa viac neopakovali. Je pre mňa neprípustné traumatizovanie spoločnosti, keď sa má odborná verejnosť sústrediť na riešenie pacienta a poskytnutie mu špičkovej zdravotnej starostlivosti. Vedenie oboch nemocníc ma dnes informovalo o konkrétnych krokoch,“ povedala ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská.

"Naším spoločným cieľom je, aby pacient v budúcnosti už nebol traumatizovaný a dostal v rámci detskej neurochirurgie na našom pracovisku tú najlepšiu a bezpečnú zdravotnú starostlivosť na Slovensku. Pre detského pacienta je najefektívnejšie riešenie mať zdravotnú starostlivosť pod jednou strechou. Touto cestou opätovne ponúkame spoluprácu aj pánovi profesorovi Šteňovi, bolo by nám cťou, keby ju prijal. Týmto postupom dokážeme aj v tomto medicínskom odbore tak ako vo všetkých ostatných rozšíriť ponuku na možnosť výberu operatéra,“ povedal generálny riaditeľ Národného ústavu detských chorôb v Bratislave Ladislav Kužela. Ako dodala riaditeľka Univerzitnej nemocnice Bratislava Renáta Vandriaková, bude veľmi rada a podporí, ak lekári Univerzitnej nemocnice Bratislava poskytnú starostlivosť detskému pacientovi v Národnom ústave detských chorôb. "Naša nemocnica je taktiež ochotná zapožičať prístrojové vybavenie. Už v súčasnosti existuje zmluva o vzájomnej spolupráci a robím všetko pre to, aby aj lekári UNB mali adekvátne a špičkové podmienky na svoju prácu,“ uzavrela Vandriaková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy