Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Rezort zdravotníctva dostane 90 miliónov eur. Ale len pod jednou podmienkou
Zdielať na

Rezort zdravotníctva dostane 90 miliónov eur. Ale len pod jednou podmienkou

BRATISLAVA / Do zdravotníckeho rezortu do konca tohto roka poputuje 90 miliónov eur. Ministerstvo zdravotníctva sa dohodlo s Ministerstvom financií. Šéf štátnej kasy uvoľní financie len pod jednou podmienkou. Zdravotníci musia podpísať memorandum o sociálnom zmieri, ktorý potrvá do parlamentných volieb. Pacientské organizácie sa ale na zmier nechystajú.

Ak všetky tri poisťovne spolu so zástupcami zdravotníckych zariadení, ambulancii, ako aj zdravotných dopravných služieb podpíšu spoločné memorandum o sociálnom zmieri, štát dofinancuje rezort zdravotníctva už v priebehu ďalšieho mesiaca. "Som rád, že po týždňoch rokovaní sa táto téma uzavrela. Na podpise memoranda som trval, pretože nechcem, aby sa téma zdravotníctva zneužívala pred voľbami," uviedol minister financií Ladislav Kamenický.  "Ministerstvo zdravotníctva pripravilo memorandum, ktoré sa aktuálne podpisuje medzi dotknutými stranami. Obsahom je, že dofinancovaná suma získaná zvýšením percenta za poistencov štátu sa použije výhradne na úhradu poskytovania zdravotnej starostlivosti s dodržaním zachovania sociálneho zmieru," informovala Zuzana Eliášová, hovorkyňa MZ SR. "Podľa mňa o vyzerá tak, že vláda rieši hlavne seba a presúva kolaps zdravotníctva na ďalšiu vládu," domnieva sa poslankyňa NR SR za SaS Jana Cigániková. "Keď sa takýmto spôsobom škrtia peniaze do zdravotníctva, ako sa to naozaj teraz deje a musí sa takto dofinancovávať počas roku, to je ten najnešťastnejší spôsob plánovania stability tohto sektora," dodal Marek Krajčí, poslanec za OĽaNO. 

Zvýšenie percenta za poistencov štátu by mali schváliť poslanci na októbrovej schôdzi. O slovo sa ale hlásia pacientské organizácie. Dôvodom je revízia úhrad liekov s platnosťou od októbra a januára 2020. K zmene doplatkov dochádza postupne pri deväťsto liekoch. "Hrozí tu veľké riziko doplatku medzi 140 a 440 eur mesačne, čo pri priemernom príjme v invalidite medzi 250 a 400 eur je absolútne nemysliteľné," objasnila Jaroslava Valčeková, OZ Nádej. "Inzulín je životná nutnosť a prídete do lekárne a odrazu zaplatíte 100 eur," upozorňuje Ľubica Pilková, OZ Diabetikinfo. "Pre leukémiu tie doplatky podľa týchto informácií vyjdu vyše 2000 euro," dodala Jana Pifflová Špánková.

Podľa ministerstva zdravotníctva cenník doplatkov ešte uzavretý nie je. Pacienti reagujú priskoro. "Revízia bude podpísaná 15. októbra a následne bude zverejnené rozhodnutie. Rozhodnutie nadobudne platnosť o 90 dní, to znamená, že revízia úhrad, ktorú ministerka zdravotníctva podpíše 15. októbra, bude platiť od januára budúceho roka," doplnila Zuzana Eliášová.

V Poľsku zaznamenali prípad falšovania liekov:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy