Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Matka Lukáša, ktorý bojuje o život, s plačom prosila o pomoc odborníkov. S riešeniami prišla už aj ministerka Kalavská
Zdielať na

Matka Lukáša, ktorý bojuje o život, s plačom prosila o pomoc odborníkov. S riešeniami prišla už aj ministerka Kalavská

BRATISLAVA / Pätnásťročný Lukáš má nádor na mozgu a bojuje o život. Jednu operáciu už absolvoval, no nastal problém. Teraz preto potrebuje ďalšiu. Neurocentrum NÚDCH a Neurochirurgická klinikou nemocnice L. Dérera sa ale nevedia dohodnúť. Matka chlapca už s plačom prosila, aby mu pomohli naši odborníci. S riešeniami preto prišla už aj ministerka Andrea Kalavská, ktorá sa za vzniknutú situáciu hanbí. Vyvodila už aj dôsledky, profesor Juraj Šteňo už nie je hlavným odborníkom ministerstva zdravotníctva pre neurochirugiu.

TV JOJ o prípade informovala začiatkom septembra. Lukáš už jednu operáciu v NÚDCH absolvoval, no potrebuje ďalšiu. Rodičia totiž tvrdia, že väčšinu nálezu mu v hlave nechali. Národný ústav detských chorôb to ale odmieta. "Nepochybili sme, poskytli sme zdravotnú starostlivosť správne, komplikácia, ktorá po operačnom zákroku nastala, je žiaľ jedna z možných komplikácií, ktorý takýto zákrok má," uviedol generálny riaditeľ NÚDCH Ladislav Kužela. Táto situácia podľa neho nie je ľahká pre všetkých zúčastnených, v hre nie je len osud tohto pacienta, ale aj ostatných.

Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská pre situáciu, ktorá nastala, už vyvodila aj dôsledky - odvolala odborníka ministerstva zdravotníctva pre neurochirugiu Juraja Šteňa. Generálny riaditeľ NÚDCH Ladislav Kužela žiada, aby už odvolaný hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre neurochirugiu Juraj Šteňo prišiel dieťa zoperovať do Národného ústavu alebo by sa celá operácia aj starostlivosť po nej uskutočnila na neurochirurgickej klinike nemocnice L. Dérera. "Vždy bolo, je aj bude prvoradým pre náš národný ústav riešenie každého jednotlivého pacienta. Postupujeme tak, aby sme poskytli tú najlepšiu zdravotnú starostlivosť, a aby bola čo najbezpečnejšia," konštatoval Kužela. V prípade chlapca experti následne zhodnotili, že je pacient stabilizovaný a nie je potrebný neodkladný chirurgický zákrok. "Postup sme konzultovali s prestížnym zahraničným pracoviskom, ktoré odobrilo náš postup. Vítam, že sa prípadu ujal Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, ktorý vydá konečný verdikt," povedal Kužela.

NÚDCH nechce podstupovať prevoz chlapca 

Generálny riaditeľ NÚDCH ale nechce podstúpiť riziko, že bude Lukáš po náročnej operácii prevážaný, chce aby sa operácia aj pooperačná starostlivosť vykonala na jednom mieste. "Čo sa týka prevozov, to, že niečo fungovalo 25 rokov neznamená, že to tak musí pokračovať ďalej. Kolegovia z neurochirurgickej kliniky Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) dlhé roky pomáhali pacientom aj našej nemocnici. Manažment, žiaľ, nebol v úplnom súlade s tým, čo medicína v dnešnej dobe potrebuje, ale zároveň sa prispôsoboval podmienkam, aké boli na Slovensku," vysvetlil.

Kužela teda chce, aby profesor Juraj Šteňo prišiel dieťa zoperovať do Národného ústavu alebo by sa celá operácia aj starostlivosť po nej uskutočnila na neurochirurgickej klinike nemocnice L. Dérera. "Pán Šteňo sa vyjadril, že na prístrojoch, ktoré máme, nie je zvyknutý pracovať, preto som sa spojil s pani riaditeľkou Univerzitnej nemocnice, je ochotná celý tím pána profesora Šteňa aj príslušné prístrojové vybavenie zapožičať na našu pôdu. Odozva na toto už nebola," uzavrel Kužela. Národný ústav je podľa neho plne pripravený pomôcť so všetkými odborníkmi. 

Čo je väčšie riziko?

"Nemienime tolerovať, čo sa deje," vyjadril sa odvolaný hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre neurochirurgiu Juraj Šteňo. NÚDCH podľa jeho slov prístrojovo zariadil neurocentrum bez akejkoľvek koordinácie s Neurochirurgickou klinikou LF UK a UN Bratislava. "Nemali sme možnosť oboznámiť sa s koncepciou Neurocentra, skrátka sme boli odstrihnutí," poznamenal ďalej s tým, že transport medzi klinikou a národným ústavom nevníma ako rizikový. "Takýto transport sa realizoval 25 rokov, nikto z mojich kolegov si nepamätá na jediný prípad poškodenia zdravia." 

"Riešením je to, aby sme urobili to, čo sme robili 25 rokov. Prijali by sme chlapca a o všetko by sme sa postarali," vyhlásil Juraj Šteňo. Ako informoval, dieťa má aj ďalšie zdravotné problémy a nemôže byť len v starostlivosti internistov z Neurochirurgickej kliniky LF UK Bratislava. "Môže byť odoperované, ale potom musí byť presunuté do NÚDCH. Pri tých všetkých ochoreniach sa, bohužiaľ, bude treba modliť, aby to všetko dobre dopadlo, aby to všetky ostatné orgány zniesli," dodal Juraj Šteňo.

Prednosta Neurochirurgickej kliniky LFUK a UNB Andrej Šteňo sa pýta, prečo by mali v takomto komplikovanom prípade navrhovať niečo iné, ako to, čo fungovalo 25 rokov. "Transporty nie sú nikdy ideálne. Problém je ten, či je väčšie riziko menej neskúsený tím alebo či je benefitom pre pacienta operácia skúsenejším tímom," konštatoval Andrej Šteňo.

Zúfalí rodičia chlapca sa v snahe zachrániť jeho život obrátili s prosbou o pomoc aj na ministerku zdravotníctva. Poslali jej otvorený list. Následne podali podnet aj na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. "My sa skutočne cítime ako rukojemníci. Sme bezradní, lebo nášmu synovi a nám, nebola poskytnutá dostatočná pomoc," napísali v liste.   

Ministerka Kalavská ponúka riešenia 

"Je mi trápne a nepríjemné, aby som ja toto riešila. Toto riešiť minister nemá a neviem, či toto v histórii Slovenska minister riešil," vyhlásila ministerka zdravotníctva s tým, že celú situáciu označila za absurdnú. "Pacientovi, matke aj rodine by sa malo ponúknuť najlepšie riešenie. Pre mňa ako pre ministra je nekceptovateľné, aby po Slovensku obehávali MR snímky mozgu detí. Nemôže sa to diať, považujem to za hrubé porušenie lekárskej etiky," informovala. Zároveň ponúkla tri riešenia, pre chlapca a jeho rodinu. "Osobne som volala s nemocnicou Motol v Prahe, kde tento chlapček na odporúčanie špičkových špecialistov detskej fakultnej nemocnice mal byť prevezený 14. decembra, a mala mu byť poskytnutá komplexná operačná zdravotná starostlivosť. Volal som dnes pánovi generálnemu riaditeľovi, či je možné ten prevoz urobiť ihneď. Pacienta môžu už zajtra prevziať," uviedla prvé riešenie. 

O druhej ponuke samú ministerku viacerí podľa jej slov presviedčajú, že je to pre chlapca najlepšie. "Najlepšie je, aby zostal vo vedeckom neurocentre a prišli za ním  špičkoví pracovníci a bol tam odoperovaný. Z hľadiska komplexnosti prístupu bol v sledovaní špecialistov, ktorých majú len detské Kramáre. Ja ako minister si neželám drobenie zdravotnej spravodlivosti a špecializovaných výkonov." 

"Ako tretie riešenie ponúkam, od ktorého ma najviac odhovárajú vedenie UNB aj vedenie detských Kramárov, pacienta prepustia z detských Kramárov, bude operovaný, kde si bude rodina želať, teda na dospelých Kramároch. Pacienta potom tak skoro ako bude možné, prevezú na detské Kramáre. Tento postup sa ale mne z dostupných informácií javí ako rizikový. Na tomto mieste ako minister zdravotníctva ja neviem vyhodnotiť, ktorí postup je najlepší. Odborníci, ktorí stoja za mnou, sú za alternatívu ponechať dieťa v detskej fakultnej nemocnici a prosia pána profesora, ponúknu mu všetky prístroje, ktoré si on želá, aby to urobil na detských Kramároch," predstavila riešenia ministerka. 

Poznamenala však, že budú rešpektovať všetky rozhodnutia matky, aby sa jej synovi dostala taká zdravotná starostlivosť, akú si želá.

Viac o prípade sa dozviete aj v reportáži TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy