Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Odrobila 30 rokov a aj tak dostáva len 90 eur. Dôchodkyňa pre exekúcie nemá ani životné minimum
Zdielať na

Odrobila 30 rokov a aj tak dostáva len 90 eur. Dôchodkyňa pre exekúcie nemá ani životné minimum

NOVÉ ZÁMKY / Z dôchodku vo výške životného minima, ktorý je momentálne na Slovensku 210 eur a 20 centov, dôchodkyňa na juhu Slovenska dostáva už len 90 eur. Napriek tomu, že si odrobila 30 rokov. Môžu za to exekúcie, ktorým čelí a fakt, že si k dôchodku privyrábala.

Pracovala celý život, má dve deti, ale druhého, dnes už exmanžela, si podľa svojich slov nevybrala najšťastnejšie. "Pôžičky zobral on, boli sme ešte zosobášení, ale sme nežili spolu dva roky, ani som o tom nič nevedela, len keď mi prišli od exekútorov papiere. Mne to začali zrážať, keď som ešte pracovala, a potom keď som išla do dôchodku, podľa zákona mi zostala suma 210," uviedla dôchodkyňa Barbora. 

Sociálna poisťovňa hovorí o prednostnej pohľadávke, do tejto kategórie patrí nedoplatok dôchodkyne na dani z nehnuteľnosti. Tú si mala prostredníctvom exekútora uplatniť obec, v ktorej predtým s rodinou bývala. "Celý život som si odrobila, ešte aj keď som bola na dôchodku, aj potom som pracovala brigádnicky," hovorí Barbora. "Na základe tohto vydaného exekučného daňového príkazu obcou Svodín, Sociálna poisťovňa strhla z dôchodku takú čiastku, že jej zostalo menej ako je životné minimum," objasnil Petr Višváder, hovorca ústredia sociálnej poisťovne. V čase rozhodnutia exekútora mala totiž pani Barbora aj ďalší príjem popri dôchodku. To, že dnes už nechodí na brigády sociálna poisťovňa neskúma – exekučný príkaz je pre nich alfou aj omegou. "Hrozné, zostanem bez peňazí, vyhodia ma z bytu, to je môj jediný príjem, iný príjem nemám," dodáva dôchodkyňa. 

Od júla už pre zdravotné dôvody s brigádami prestala. Až teraz je dôchodok skutočne jej jediným príjmom. Vo výške 91 eur a 50 centov. "Potrebnú hranicu životného minima dosahovala práve zo spomínaného zárobku. Je to v súlade so zákonom, takto to určuje exekučný poriadok. Preto ak má pani Kulisiová problém, musí sa obrátiť v tomto prípade obec Svodín," tvrdí Petr Višváder. "Ak povinný poberá mzdu, vzťahuje sa exekučný príkaz na všetky jeho príjmy. Ak sa stane následne, že niektorý z týchto príjmov ukončí, je vhodné aby to oznámil exekútorovi alebo sociálnej poisťovni," dodala Stanislava Kolesárová, Slovenská komora exekútorov. 

Ďalším riešením môže byť vyhlásenie osobného bankrotu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy