Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Postup v rokovaní o brexite. Vyjednávači sa zhodli
Zdielať na

Postup v rokovaní o brexite. Vyjednávači sa zhodli

Archívna reportáž

LUXEMBURG / Rokovacie tímy Európskej únie a Británie sa zhodli na návrhu brexitovej dohody. Zatiaľ je ale údajne predčasné tvrdiť, že dohoda je definitívne hotová. Únijný vyjednávač Michel Barnier ministrom členských krajín EÚ povedal, že návrh by mal byť dohodnutý do stredajšieho rána, ak ho má schváliť summit EÚ začínajúci tento štvrtok.

Barnier zástupca únijných štátov upozornil, že stále čaká na právne záväzné návrhy Londýna v niekoľkých kľúčových otázkach. Brusel nebol spokojný s tým, ako si britská strana predstavovala budúce colné postavenie Severného Írska a kontroly tovaru prúdiaceho medzi Britániou a EÚ, avšak The Guardian popoludní uviedol, že podľa jeho zdrojov sa pohľad na zásadný problém podarilo zladiť a hranice pre colné kontroly bude mimo pevninu. Ďalšie podrobnosti denník nezverejnil, poznamenal však, že návrh dohody by mohol byť zverejnený v stredu.

Podľa Barnierova skoršieho vyhlásenia mal Londýn splniť aj ďalšie podmienky únie. Brusel napríklad chcel, aby kontrola dodržiavania hraničného režimu spadala do právomocí súdu Európskej únie. Nepáčili sa mu tiež početné colné výnimky pre malé a stredné firmy, ktorých je v Severnom Írsku väčšina.

Agentúra Reuters s odvolaním sa na svoje zdroje napísala, že hovoriť o hotovej brexitové dohode je "predčasné".

Súvisiace články

Najčítanejšie správy