Zatiahnuté
12°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Mohutný požiar, ktorý zničil historický kaštieľ v Ožďanoch, dal zrejme veci do pohybu
Zdielať na

Mohutný požiar, ktorý zničil historický kaštieľ v Ožďanoch, dal zrejme veci do pohybu

OŽĎANY / Prešli takmer dva týždne odvtedy ako obrovský oheň zničil strechu na národnej kultúrnej pamiatke v obci Ožďany. Názory ľudí po ničivom požiari boli také, že to už nikdy nikto nedá do poriadku. Teraz sa ale zdá, že práve toto nešťastie dalo veci do pohybu. O zhorený kaštieľ prejavilo záujem aj ministerstvo kultúry. Majiteľa vyzvalo, aby k obnove kaštieľa pristupoval zodpovedne.

Rozsiahly požiar pred nedávnom zachvátil renesančný kaštieľ zo 17. storočia. Trvalo to iba niekoľko minút a v plameňoch bola celá strecha. Zachrániť sa ju nepodarilo.

"Každá obec má kostol, krčmu, ale nie každá obec má kaštieľ. Preto aj my Ožďanci – celá dedina sme z toho nešťastní," povedal starosta obce Ján Matej. Škody sú viac ako 300 tisíc eur, majiteľom je Bystrická dopravná spoločnosť - objekt poistený nemali.

O záchranu tejto kultúrnej pamiatky sa po ničivom požiari začali zaujímať pamiatkári aj ministerstvo kultúry. "Ministerstvo kultúry v rámci dotačného programu môže na túto rekonštrukciu prispieť sumou 200 tisíc eur," uviedol štátny tajomník ministerstva kultúry Konrád Rigó. 

Majiteľ musí podať projekt najneskôr do 8.novembra. Dôležité je v prvom rade opraviť strechu, aby objekt ešte viac nechátral. "Ak ten projekt nebude mať formálne chyby, má veľkú ambície na to, aby bol podporený," dodal Rigó. 

S majiteľom rokovali, ten na stretnutie s médiami neprišiel. "Majiteľ prisľúbil patričné financovanie a že pristúpi zodpovedne k tejto otázke a bude investovať do tohto projektu," potvrdil Rigó.  Štátny tajomník ale zdôraznil, že vlastníctvo zaväzuje. "A tým pádom každý, kto má a každý kto je majiteľom kultúrnej pamiatky sa má o ňu starať. A má urobiť všetko pre to, aby zachránil a aby nedošlo k takýmto katastrofickým stavom," dodal Rigó. 

Oprava strechy je ale podľa štátneho tajomníka iba prvý krok. Dôležité je mať aj dlhodobú víziu. "Sme ich veľmi slušne, ale veľmi intenzívne motivovali k tomu, aby tú víziu začali vytvárať, aby mali jasnú predstavu o tom, ako vidia budúcnosť tejto pamiatky," dodal Rigó. Bystrická dopravná spoločnosť vlastní kaštieľ už niekoľko rokov, celý areál ale pôsobí zanedbane.

Pozrite si archívnu reportáž o ničivom požiari kaštieľa: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy