Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Údajné obchodovanie s Gorilou nahnevalo Kočnera. V zverejnenej nahrávke sa vyhráža prokurátorovi Trnkovi
Zdielať na

Údajné obchodovanie s Gorilou nahnevalo Kočnera. V zverejnenej nahrávke sa vyhráža prokurátorovi Trnkovi

BRATISLAVA / Kauza Gorila, Marian Kočner a Dobroslav Trnka. Denník N v pondelok ráno zverejnil nahrávku ich údajného rozhovoru. Kočner sa v nej bývalému generálnemu prokurátorovi Trnkovi vyhráža v súvislosti s možným obchodovaním s nahrávkou Gorila. Nahrávku mali policajti získať z Kočnerovho mobilu, ktorú vyšetrovateľom po vražde novinára Jána Kuciaka odovzdal Peter Tóth. Polícia o nej hovorí aj v uznesení, ktoré má TV JOJ k dispozícií a ktorým vyšetrovateľ Kočnera 8. marca 2019 obvinil z vraždy novinára.

Nahrávka, ktorú v pondelok ráno zverejnil Denník N zachytáva dva mužské hlasy. Podľa denníka majú patriť Marianovi Kočnerovi, obvinenému v kauze vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a bývalému generálnemu prokurátorovi Dobroslavovi Trnkovi. Vyhotovil si ju podľa všetkého samotný Kočner. Z jej obsahu vyplýva, že Trnka chcel vydierať šéfa finančnej skupiny Penta Jaroslava Haščáka poza Kočnerov chrbát. To malo Kočnera rozzúriť. 

Časť prepisu zverejnenej nahrávky

Kočner: "Ja sa pýtam, koľko ste za to chceli?"
Trnka: 
"Ja nič."
Kočner:
"Jaj, ty nič!"
Trnka:
"Oni chceli za to päť melónov."
Kočner:
"A teraz mi povedz jednu vec. Ako je možné, že ty si súhlasil, alebo si mi nepovedal, že materiál, ktorý je d....e môj, ja som ho kúpil. Ja som ho zaplatil, a u teba bola len kópia."

"Ešte raz, prestaň klamať. Zabijú ťa,“ zúri v nahrávke Kočner. "Ja viem, že ma zabijú. Ja som mŕtvy,“ odpovedá rezignovane Trnka a povie aj to, že je pripravený si sám kúpiť guľku do hlavy. "Zabijú ťa, ale odserie si to aj tvoj syn, ty k…t. Hovorím ti, prestaň klamať a nehádž to na nich,“ hovorí Marian Kočner. 

Ten si kúpil Gorilu a jej kópiu uložil v trezore Trnku. Veril tomu, že trezor generálneho prokurátora je naozaj bezpečné miesto, kde sa nikdy nemôže uskutočniť domová prehliadka. Keď Trnka končil vo funkcii, nahrávku Gorily si odchádzajúci generálny prokurátor zobral so sebou. Marian Kočner Haščákovi klamal, keď mu povedal, že už žiadna nahrávka neexistuje. Jednu nechal u Trnku, ale mohlo sa stať aj to, že ju tam jednoducho zabudol a nevypýtal si ju od neho späť, píše Denník N.

Denník N zverejnil aj celý prepis a celé znenie údajnej konverzácie.

Šéf finančnej skupiny Penta, Jaroslav Haščák, odmieta akékoľvek podozrenia. "Pán Haščák sa dištancuje od všetkých domnelých aktivít, s ktorými má byť podľa tejto komunikácie spájaný a odmieta ich. Tak ako pán Haščák už opakovane verejne uviedol, môžeme len zopakovať, že pána Haščáka nikdy nikto žiadnymi nahrávkami nevydieral ani na neho nebol nikdy v tejto súvislosti vyvíjaný žiadny protiprávny nátlak. Rovnako sa pán Haščák, ani žiadna jemu blízka osoba, či spolupracovník, nikdy nepodieľali na „kupovaní" utajovaných skutočností – nahrávok z takzvanej kauzy Gorila," uvádza sa v stanovisku Penty. Celé ho nájdete na konci článku. 

Príslušné orgány sa zaoberajú uvedenou komunikáciou. Haščák v prípade potreby ponúkol aj svoju svedeckú výpoveď. Polícia plánuje v tomto prípade vypočuť dôležitého svedka, ktorý bol doteraz viazaný mlčanlivosťou. "V trestnej veci zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a zločinu prijímania úplatku sú naďalej vykonávané procesné úkony. Vyšetrovateľ NAKA nemohol doteraz vypočuť dôležitého svedka, pretože nebol zbavený mlčanlivosti. Minulý týždeň však už prijal súhlas z generálnej prokuratúry na zbavenie mlčanlivosti, v blízkej dobe bude zainteresovaná osoba vypočutá. Nahrávka bola odoslaná na expertízne skúmanie. Bližšie informácie zatiaľ nie je možné poskytnúť," uviedla polícia. 

Žiadosť vyšetrovateľa o zbavenie mlčanlivosti podľa generálnej prokuratúry neobsahovala potrebné záležitosti

Podľa generálnej prokuratúry je stanovisko polície k zbaveniu mlčanlivosti prokurátora Dobroslava Trnku, nepresné a hovorkyňa generálnej prokuratúry uviedla nasledovné: "V predmetnej veci tzv. nahrávky medzi D. T. a M. K. bola doručená žiadosť vyšetrovateľa PZ na zbavenie mlčanlivosti prokurátora D. T. na Generálnu prokuratúru SR dňa 1.8.2019. Keďže žiadosť neobsahovala potrebné náležitosti na rozhodnutie pre generálneho prokurátora o zbavení mlčanlivosti, bol listom zo dňa 12.8.2019 vyšetrovateľ požiadaný o doplnenie žiadosti, opakovane tak urobila Generálna prokuratúra SR aj dňa 19.8.2019. Dňa 20.8.2019 bola žiadosť vyšetrovateľom doplnená a doručená na Generálnu prokuratúru SR ( uznesenie o začatí trestného stíhania). Generálny prokurátor SR vyhovel žiadosti vyšetrovateľa dňa 30.9.2019 a doručil vyšetrovateľovi dňa 1.10.2019. Generálna prokuratúra SR v rovnakom období rozhodovala o ďalších troch žiadostiach na zbavenie mlčanlivosti prokurátora D. T. ( 13.8., 4.9.,10.10), z uvedeného vyplýva, že vyšetrovateľ mohol v uvedených veciach konať."

Podľa stanoviska generálnej prokuratúry, generálny prokurátor Jaromír Ćižnár vyhovel všetkým žiadostiam vyšetrovateľa. "V prípade, že by už prvá žiadosť obsahovala všetky potrebné náležitosti, mohol byť prokurátor D. T. zbavený mlčanlivosti oveľa skôr. Situáciu komplikuje aj tá skutočnosť, že vo veci , v ktorej podľa podľa názoru Generálnej prokuratúry SR môže byť vedené jedno konanie, sú vedené zo strany polície štyri samostatné konania. Generálny prokurátor tak v priemere každý týždeň rozhodoval o jednej žiadosti na zbavenie mlčanlivosti D. T., preto nemožno hovoriť o prieťahoch zo strany Generálnej prokuratúry SR," dodala Predajňová.

"V tejto súvislosti je potrebné uviesť, že pred rozhodnutím o zbavení mlčanlivosti prokurátora, si Generálna prokuratúra SR preskúma žiadosť vyšetrovateľa, posúdi jej dôvodnosť a následne zaujme stanovisko k vydaniu rozhodnutia o zbavení mlčanlivosti. Zdôrazňujem, že Generálna prokuratúra SR v inkriminovanom čase nerozhodovala iba o zbavení mlčanlivosti D. T., ale aj mnohých iných žiadostiach vyšetrovateľov na zbavenie mlčanlivosti prokurátorov," dodala Predajňová. 

Pozastaviť Trnkovi výkon funkcie teraz nie je možné, nebol obvinený, tvrdí prokuratúra

Dobroslav Trnka pôsobí ako prokurátor na generálnej prokuratúre. Zatiaľ mu nepozastavia funkciu prokurátora. Pozastaviť výkon funkcie Trnkovi podľa prokuratúry v súčasnosti nie je možné, pretože doposiaľ nebolo vznesené obvinenie pre konkrétny trestný čin. "V tejto súvislosti Jaromír Čižnár podotýka, že počas výkonu svojej funkcie generálneho prokurátora vždy pozastavil výkon funkcie prokurátorovi, ktorému bolo vznesené obvinenie pre úmyselný trestný čin,“ povedala Predajňová.

Premlčacia doba​

Disciplinárny postih je podľa prokuratúry absolútne vylúčený, pretože objektívna premlčacia lehota uplynula pred niekoľkými rokmi. "Objektívna premlčacia lehota je dva roky. Zároveň podotýkame, že v čase, keď malo ku skutku dôjsť, bola premlčacia lehota jeden rok,“ povedala Predajňová s tým, že za takýchto okolností a zákonných možností je aktuálne zotrvanie Trnku vo funkcii prokurátora len na jeho osobnom rozhodnutí. "Nie je tiež pravdou, že Generálna prokuratúra SR vo veci prokurátora Okresnej prokuratúry Bratislava I nekoná. Na pokyn prvej námestníčky generálneho prokurátora bol vyžiadaný spisový materiál týkajúci sa predmetnej komunikácie, ktorá bude vyhodnotená a bude bezodkladne rozhodnuté o ďalšom postupe,“ dodala Predajňová.

Trnka stál na čele prokuratúry v rokoch 2004 až 2011. O funkciu sa opäť uchádzal aj za vlády Ivety Radičovej, pričom mu chýbal v parlamente jeden hlas.

Nahrávka predstavuje najhoršie predstavy o fungovaní štátu, tvrdí prezidentka

Prezidentka Zuzana Čaputová zdôraznila, že generálny prokurátor má byť najvyšším ochrancom zákonnosti, ale zverejnená nahrávka ukazuje opak. Nahrávka podľa prezidentky potvrdzuje najhoršie predstavy o fungovaní právneho štátu. Verí, že kompetentné orgány budú rýchlo konať. "Zverejnená nahrávka ukazuje, ako bola táto kontrola zákonnosti podriadená ľudom podozrivým zo spáchania zločinov. Ukazuje, ako bývalý najvyšší predstaviteľ generálnej prokuratúry nebol v službe spravodlivosti, ale spravodlivosť bola slúžkou záujmov skupiny ľudí. Žiaľ, potvrdzujú sa najhoršie predstavy a indície o fungovaní právneho štátu v nedávnej minulosti. Verím, že ani informácie z tejto nahrávky nezostanú bez rýchlej a jednoznačnej reakcie kompetentných orgánov, pretože všetci potrebujeme veriť tomu, že takto to už na Slovensku fungovať nebude,“ píše sa vo vyhlásení prezidentky.

Pellegrini hovorí o oprávnenom znechutení

Obsah a prepis nahrávky bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku a podnikateľa Mariana Kočnera oprávnene vyvolávajú podľa premiéra Petra Pellegriniho znechutenie, povedal vo vyhlásení s tým, že zverejnené vety a slová sú výpoveďou o falošnom presvedčení vybranej skupiny ľudí, že vlastnia spravodlivosť v tomto štáte. "Nečakal som, že raz budem čítať, ako sa bývalý generálny prokurátor a jeho dnes uväznený komplic, bavili o úplatkoch a guľkách do hlavy," povedal premiér.

Podľa Pellegriniho je potrebné v mene očisty súdnictva a prokuratúry, aby osoby, na ktorých je tieň podozrenia opustili svoje funkcie a vyvodili zodpovednosť. "Spoločnosť oprávnene očakáva, že ľudia, ktorí dnes zastávajú svoje posty vo verejnej správe a sú podozriví z páchania trestnej činnosti vyvodia svoju osobnú zodpovednosť. Nebudeme zametať žiadne kauzy pod koberec. Platí aj v tomto prípade padni komu padni," dodal Pellegrini. Premiér tiež vyzval predstaviteľov súdnej moci či prokuratúry, aby v prípade potreby zmeny legislatívy predložili svoje požiadavky. Ak tak urobia, premiér prisľúbil, že vláda SR prijme zákony v skrátenom procese.

"Ak je potrebné zmeniť legislatívu, aby mohli kompetentní konať razantnejšie, v poriadku. Vláda je pripravená v tomto prípade pomôcť a schváliť zákony v skrátenom procese tak, aby čo najskôr vstúpili do platnosti," doplnil. Podľa Pellegriniho sa musí štát vysporiadať s ľuďmi, ktorí si myslia, že sú nad zákonom. "Ak sa Slovensko vedelo vysporiadať v deväťdesiatych rokoch minulého storočia s mafiánmi, ktorí vyzývavo chodili po uliciach, tak dnes sa musíme vysporiadať s ľudmi, ktorí skupovali svoju beztrestnosť. Nikto nie je nad zákonom a spravodlivosť musí platiť pre všetkých rovnako," uzavrel.

Fico trvá na tom, že Gorila je kauza Dzurindovej vlády

Premiér Robert Fico, ktorého Kočner s Trnkom spomínajú v údajnej komunikácii, zverejnil na facebooku video. Trvá na tom, že kauza Gorila je kauzou druhej Dzurindovej vlády. Kauzu nazval obludnou."Tí, čo by mali najviac mlčať, a chodiť od hanby po kanáloch, robia vyhlásenia, ktorými si vlastnú kauzu za každú cenu snažia hodiť na Smer. Je tragikomické sa pozerať na gorilie mláďa Beblavého, ktorý ako štátny tajomník Dzurindovej vlády kryl všetky špinavosti SDKÚ... Je neuveriteľné sledovať pána Sulíka a vidieť pritom zvuk a obraz pána Sulíka, na ktorom s Kočnerom ako predseda parlamentu, dohaduje voľbu generálneho prokurátora," uviedol vo videu Fico. 

"A spôsobom sebe vlastným, teda prokryteckým, sa pridala aj strana daňového podvodníka, pána Kisku, ktorej hlavný expert pre zdravotníctvo je manažér Penty," dodal Fico. Na záver videa opäť kritizuje aj fungovanie slovenských médií. 

Truban žiada disciplinárne konanie, podľa Remišovej sa rúca ďalší pilier štátu

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár by mal začať disciplinárne konanie voči svojmu predchodcovi, prokurátorovi Dobroslavovi Trnkovi. Na tlačovej konferencii k tomu vyzval predseda Progresívneho Slovenska a líder koalície PS/Spolu Michal Truban v reakcii na zverejnenú nahrávku Trnku a obvineného podnikateľa Mariana Kočnera. Podľa Veroniky Remišovej z politickej strany Za ľudí sme svedkami toho, ako sa rúca ďalší z pilierov štátu. Najprv to podľa nej bola polícia, potom súdnictvo a dnes je to prokuratúra, kde prokurátor namiesto toho, aby zločincov posielal do väzenia, sa snaží informácie predávať a speňažiť ich.

Všetci sme tušili, ako to mohlo prebiehať, hovorí Sulík

"Všetci sme nejak tušili, ako to mohlo prebiehať medzi Marianom Kočnerom a Dobroslavom Trnkom a dnes na to máme dôkaz, ktorí hovorí o tom, že títo páni nám ukradli štát,“ povedal na tlačovej besede predseda strany SaS Richard Sulík. Zdôraznil, že je to osobná zodpovednosť Roberta Fica, ktorý bol desať rokov vo funkcii predsedu vlády SR. "Vo fungujúcich krajinách by v tejto chvíli u Trnku zasahovalo komando a odviedlo by ho v putách do cely predbežného zadržania. Pýtam sa, prečo sa tak ešte nedeje? Toto nesmie ostať bez povšimnutia a treba konať hneď, keďže existuje dôkaz, že Trnka konal v rozpore so zákonom," povedal Sulík.

Podľa lídra strany Spolu-občianska demokracia Miroslava Beblavého je jadro problému v tom, že na Slovensku určité skupiny ľudí ovládajú veľké časti štátneho aparátu a využívajú to na to, aby si kúpili beztrestnosť a robili vlastný biznis.

Predseda Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Alojz Hlina uviedol, že zverejnená komunikácia vytvára desivý obraz o Slovensku a ide o zlyhanie celého systému. "Jankovská je stále sudkyňa, Trnka je stále prokurátor, Harabin je stále sudca. Všetkým týmto ľuďom platí štát vysoké platy z daní daňových poplatníkov. Ako je vôbec možné, že sme takíto bezmocní, že sme nútení sa bezmocne pozerať na takúto devastáciu štátu, na takúto aroganciu? Kam až zájde falošná kolegialita sudcov a prokurátorov? Dokedy budú chcieť týchto ľudí chrániť?" zamýšľa sa líder KDH v stanovisku, ktoré zaslal hovorca strany Stano Župa.

Drucker vyzýva na zvolanie bezpečnostnej rady

Súdnictvo a prokuratúra sú kľúčovými piliermi, ktoré majú slúžiť občanom a chrániť dodržiavanie práva a našej ústavy, uviedol Drucker. "Situácia je natoľko vážna, že už predstavuje ohrozenie podstaty fungovania demokracie na Slovensku. Predseda vlády, Peter Pellegrini, musí okamžite zvolať Bezpečnostnú radu a prijať všetky nevyhnutné opatrenia, aby zamedzil strate dôvery občanov v spravodlivosť a fungujúci štát. V tejto chvíli je nevyhnutné dostať všetkých skorumpovaných prokurátorov mimo službu. Všetky relevantné orgány disponujú nahrávkou Trnku s Kočnerom viac než rok a doteraz sa nič neudialo. V civilizovanej krajine by takýto prokurátor bol už dávno postavený mimo službu a sedel vo vyšetrovacej väzbe. V prípade, že premiér nie je ochotný urýchlene a rázne konať, vyzývam pani prezidentku, Zuzanu Čaputovú, aby zvolala bezpečnostnú radu štátu ona a následne podnikla všetky nevyhnutné kroky," povedal Drucker.  

Celé stanovisko Haščáka

"Pán Haščák sa dištancuje od všetkých domnelých aktivít, s ktorými má byť podľa tejto komunikácie spájaný a odmieta ich. Tak ako pán Haščák už opakovane verejne uviedol, môžeme len zopakovať, že pána Haščáka nikdy nikto žiadnymi nahrávkami nevydieral ani na neho nebol nikdy v tejto súvislosti vyvíjaný žiadny protiprávny nátlak. Rovnako sa pán Haščák, ani žiadna jemu blízka osoba, či spolupracovník, nikdy nepodieľali na „kupovaní" utajovaných skutočností – nahrávok z takzvanej kauzy Gorila. Pán Haščák zásadne odmieta, že by sa niekedy podieľal aj na iných aktivitách, ktoré sú mu pripisované v uvedenom rozhovore medzi dvomi osobami. Zároveň by sme chceli zdôrazniť, že nikto nemôže niesť zodpovednosť za to, ako sa iní ľudia rozprávajú o ňom v komunikácii, ktorej sa nijak osobne nezúčastňoval a ani o nej nemal vedomosť. Ak je táto komunikácia pravdivá, je taktiež svedectvom o tom, že Marian Kočner, podobne ako aj iné osoby (napríklad bývalý príslušník SIS Forisch, alebo poslanec za stranu SMER Blaha), rozširoval konšpiračné teórie a v tomto prípade ich mal používať ako formu nátlaku. Vierohodnosť tvrdení Mariana Kočnera v uvedenej nahrávke by mala byť skúmaná obdobne, ako keď mal napríklad podľa inej komunikácie korumpovať prokurátora Šantu a mal mu kupovať biely mercedes. To, že Denník N si dovoľuje bez akýchkoľvek dôkazov, interpretovať tvrdenia Kočnera v nahrávke ako fakty a skutky a zároveň ich prepájať s trestným činom vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, považujeme taktiež za šírenie konšpiračných teórií a za absolútne neprimeranú interpretáciu skutočností, ktoré z tejto nahrávky vyplývajú," píše sa v stanovisku Penty. 

"Keď neskôr toto nebude až tak slávne a populárne sa vrátime k tomu a budem žiadať satisfakciu a zadosťučinenie za urážku a za spomínanie môjho mena," reagoval tiež spomínaný starosta obce Dolný Bar Oszkár Bereczk. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy