Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Rada prokurátorov neumožní Trnkovi vykonávať funkciu prokurátora. Dôvodom je zverejnená nahrávka
Zdielať na

Rada prokurátorov neumožní Trnkovi vykonávať funkciu prokurátora. Dôvodom je zverejnená nahrávka

BRATISLAVA / Rada prokurátorov zverejnila stanovisko, v ktorom vyjadrili znepokojenie nad zverejnenou kompromitujúcou nahrávkou, na ktorej údajne hovorí s obvineným Marianom Kočnerom. Do vyšetrenia prípadu mu preto neumožnia pokračovať vo funkcii prokurátora.

Rada prokurátorov reagovala na posledné udalosti, kedy sa na verejnosť dostala nahrávka údajnej komunikácie medzi bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom a už obvineným podnikateľom Marianom Kočnerom. Obsahom nahrávky malo byť vyhrážanie v súvislosti s možným obchodovaním s nahrávkou Gorila.

"Rada prokurátorov považuje tieto informácie za natoľko závažné, že minimálne do ich vyšetrenia orgánmi činnými v trestnom konaní neumožňujú bývalému generálnemu prokurátorovi pokračovať vo výkone funkcie prokurátora,“ píše sa vo vyhlásení s tým, že informácie vrhajú zlé svetlo na ostatných prokurátorov, ale predovšetkým podkopávajú dôveru verejnosti v právny štát a jeho fungovanie. 

"Rada prokurátorov si ctí princíp prezumpcie neviny a vyzýva Dobroslava T., aby do vyšetrenia týchto mimoriadne závažných podozrení požiadal generálneho prokurátora o prerušenie výkonu funkcie porkurátora," dodali v závere vyhlásenia. 

"Vyjadrenie generálneho prokurátora Slovenskej republiky Jaromíra Čižnára ohľadom zotrvania D. T. vo funkcii prokurátora potvrdzuje aj stanovisko Rady prokurátorov Slovenskej republiky, z ktorého jednoznačne vyplýva, že vzhľadom na súčasný procesný stav vyšetrovania, zotrvanie D. T. vo funkcii prokurátora záleží výlučne od jeho rozhodnutia. Ak sa D. T. rozhodne požiadať o prerušenie výkonu funkcie prokurátora, generálny prokurátor je pripravený bezodkladne rozhodnúť," informovala hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová. 

Pozrite si reakcie politikov na zverejnenú nahrávku: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy