Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na jeseň sa urodili lahodné knižné novinky. Jednu z nich si môže vychutnať len 20 čitateľov
Zdielať na

Na jeseň sa urodili lahodné knižné novinky. Jednu z nich si môže vychutnať len 20 čitateľov

BRATISLAVA / Milan Buno prináša do štúdia TV JOJ pravidelne tie najhorúcejšie knižné novinky. Knižky zvyčajne putujú z ruky do ruky. V piatok bol ale s jednou knihou problém. Nič unikátnejšie sme v štúdiu zrejme ešte nemali.

Milan Buno, literárny publicista opäť do štúdia priniesol knižné lahôdky a predstavil čo priniesla jeseň. 

Severské detektívky

Fanúšikovia sa dočkali záveru populárnej knižnej série Millennium, ktorú začal Stieg Larsson a odpálila nielen u nás šialenstvo severskej krimi literatúry. "Nielen u nás, ale aj všade vo svete odštartoval opäť záujem o severské detektívky. Toto je šiesta kniha, záver s veľmi aktuálnou tematikou," uviedol Milan Buno. Aktuálne spoločenské témy sú spája toto dielo aj s ďalšou severskou kriminálkou. V tej s názvom Gangréna sa prejednáva kalifát, islamský štát, nenávisť, ktorá sa šíri na sociálnych sieťach, o sexuálnych zločinoch a moci. "Škandinávci si práve tým získavajú svetovú popularitu, že oni vedia veľmi dobre vystavať tú detektívku, vedia ju urobiť napínavo a dať do nej trochu humoru," vysvetlil literárny publicista.

​Slovenská krimi-detektívka

Peter Šloser je pseudonym policajta, ktorý pracoval na polícii 30 rokov a bol na tých najvyšších miestach, kde bojoval proti organizovanému zločinu a rozhodol sa opísať to zákulisie práce polície. "Píše o policajných krivákoch, o policajtoch, ktorí sa nechávajú uplácať, o mafii, bielych golieroch," vymenoval Milan Buno. Slovenskú literatúru v tejto oblasti obsadili profíci. 

Historický dobrodružný román

Napriek tomu že Oheň nás spasí napísala autorka, nie je v ňom veľa ženského elementu. "Mnohí ju poznajú, pred približne 10 rokmi bola na Slovensku," podotkol literárny publicista. Nová sága čitateľov zavedie do Francúzska počas náboženských vojen. Celá sága bude prechádzať tromi storočiami a končiť v 19. storočí.

Životopis

Knižná lahôdka Ernest Hemingway, artefakty zo života podaný trošku ináč. Je to životopis s výbornými textami, ale je tam vyše 400 artefaktov, čo vyplýva aj z názvu. "Sú tam fotografie, dokumenty, jeho listy, zápisky. Keď v tom listujem, mám pocit, že sa dostávam do jeho života," povedal Milan Buno.

Detská literatúra

Populárna séria je najmä Denník odvážneho bojka, ale teraz prichádza nová séria z pohľadu jeho najlepšieho kamoša. "Takže detská sa majú na čo tešiť," potvrdil literárny odborník. 

Luxusná kniha Missoni

Týchto kníh je na svete 899 a na Slovensku iba 20. Je to o špičkovom módnom dome Missoni, je to ikona módneho druhu. "V knihe sú skutočné látky z módnej dielne. A s touto značkou sa spájajú mnohé celebrity - Julia Roberts, Tom Hanks, Madonna a David Beckham," povedal Milan Buno. Táto kniha teda určite poteší milovníkov haute couture. 

Súvisiace články