Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Ďalší unikát v pohorí Javorníky. Po vlkoch pribudli aj mláďatá rysa ostrovida
Zdielať na

Ďalší unikát v pohorí Javorníky. Po vlkoch pribudli aj mláďatá rysa ostrovida

JAVORNÍKY / Slovenskí, ale aj českí ochranári sa tešia výnimočnej udalosti v pohorí Javorníky. Samica rysa ostrovida , ktorú nazvali Hermína, tam priviedla na svet štyri mláďatá. Mamička potomkov je samozrejme istá,ale kto je ich otcom, zatiaľ jasné nie je.

Podľa strážcov prírody sa štvorica rysov narodila na jar, čo je bežné obdobie, kedy tieto zvieratká prichádzajú na svet. No nezvyčajný je počet malých súrodencov. Prirodzene sa totiž v prírode rodia dve až tri mláďatá, no v tomto prípade sú až štyri. "Čo je veľmi dobré. Rysia popupulácia v súčasnosti na Slovensku napriek celoročnej ochrane stagnuje," konštatuje Marián Slamka, vedecký pracovník lesníckeho centra. 

​Aj ich 9-ročná mama Hermína pochádza taktiež zo štvorčiat. A teraz už sama vie, aké ťažké to mala jej mama. Lebo čím viac potomkov, tým viac starostí. "Musí sa v tom lese v tej krajine obracať a snažiť sa uloviť čo najviac nejakú potravu," vysvetľuje zoológ Peter Drengubiak. 

Pri matke zostanú do budúcej jari. Počas jedného roka ich naučí, ako loviť, a kde hľadať korisť. Keď malé predátory dorastú, budú mať v prírode dôležitú úlohu. "Pre udržanie nejakej tej rovnováhy v lesnom ekosystéme," hovorí ochranár z Česka Michal Bojda. 

Ochranári dúfajú, že vďaka fotopasciam sa im podarí odhaliť aj ďalšie tajomstvá zo života rysej rodinky.

Pozrite si archívnu reportáž o vlčej rodinke: 

Súvisiace články