Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Zasadila obyčajné slnečnice, TOTO jej na záhrade vyrástlo
Zdielať na

Zasadila obyčajné slnečnice, TOTO jej na záhrade vyrástlo

SNINA / Mali to byť kvety do jedného metra. Nakoniec sú také vysoké, že pri meraní musela redaktorka Jana Veľasová použiť rebrík. Bezmála štvormetrové slnečnice narástli v záhrade Evy Gogoľovej v Snine. Vraví, že všetko, čo posadila, robila do tvaru špirály. Tak ako kedysi Kelti. Možno práve tento útvar podľa jej slov spôsobil, že slnečnice uprostred sú takmer štvornásobne vyššie.

Eva je výtvarníčka. Jej oľúbeným umelcom je Vincent Van Gogh. Aj on maľoval slnečnice. Preto umelkyňa chcela mať v strede záhrady práve tieto kvety. "Chceli sme mať živú kyticu v strede pozemku, aby sa tešili aj vtáčiky, aj my," uviedla Sninčanka Eva Gogoľová. 

Podľa semienok, ktoré kupovala, mali mať slnečnice výšku do jedného metra. No živý kytica sa ťahala stále vyššie a vyššie za slnkom. "To rástlo ako z rozprávky o fazuľke, potom sme už len pozerali," dodáva Eva. 

Okrem metra si pri meraní museli zobrať na pomoc aj rebrík. Slnečnice sú štvornásobne vyššie, ako mali byť. "Skúsila som to robiť do špirály. Neviem, či tá špirála mala vplyv, ako Kelti využívali. Tá slnečnica je v centre špirály. Prenádherné prekvapenie od matky Zeme," dodáva Eva. 

Súvisiace články