Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V reštaurácii odmietol obslúžiť rodinu. Tvrdí, že nejde o rasizmus ale o problém s konkrétnymi osobami
Zdielať na

V reštaurácii odmietol obslúžiť rodinu. Tvrdí, že nejde o rasizmus ale o problém s konkrétnymi osobami

GELNICA / Prakovskú rodinu pozvali na večeru do miestnej reštaurácie. Po zásahu majiteľa zostali vonku, odmietol ich obslúžiť. Hoci to vyzerá ako prejav rasizmu, majiteľ tvrdí iné. Vraj ide o individuálny problém s touto konkrétnou rodinou, nie o ich rasu.

Šesťčlenná rodina Terkelová sa na jedlo v reštaurácii tešila. Podľa Márie sa na túto príležitosť aj pekne vyobliekali. Problém nastal až po príchode do podniku, kde sa ich ujal sám majiteľ. "Majiteľ prišiel a povedal, že vôbec nechce, aby sme sa tam najedli, že tam nechce žiadnu zberbu cigánov," uviedla Mária Terkelová. 

Celú udalosť šéf občianskeho združenia opísal aj v statuse na sociálnej sieti. V ňom spomenul, že majiteľ sa správal nevhodne a doslova na nich kričal. "On bol pokojný, lebo prišiel ešte k manželovi, podal mu ruku, sa pozdravil, že čau, Marek," opísala Terkelová.

Majiteľ dotknutej reštaurácie akýkoľvek rasizmus vylučuje. Podľa neho ide o problém s konkrétnymi osobami a vôbec nejde o farbu pleti. "Ide o troch členov jednej rómskej rodiny, ktorí k nám ani nechodia ani nechodili a dúfam, že ani neprídu, pretože stále sú s nimi problémy. Zákazníci, keď sedeli pri stoloch, vyberali špaky z popolníkov. Jej švagor ma okradol," povedal majiteľ reštaurácie Milan Topoly. Majiteľ im preto dal zákaz vstupu. Ten má ale viacero ľudí z Prakoviec, aj z radov majority. "Aj keď prídu moji bývalí bieli kamaráti, ktorí proste sa správajú ako sa správajú, neželám si ich prítomnosť, neobslúžim, vyhodím ich," uviedol Topoly.

Počas našej návštevy v reštaurácii prišla na obed skupina osadníkov z Richnavy. Problém s majiteľom nebol žiadny. "Chodíme tu už veľa rokov a ešte problém sme tu nemali, že by rasizmus alebo čo," povedal zákazník Dávid.

"Pracujeme tu, obedujeme tu. Ešte sa tu nestalo, žeby sa tu niekto pohádal alebo niečo také," povedal zákazník Miroslav Holub. 

Priestor na vyjadrenie sme chceli poskytnúť aj pánovi Danielovi, ktorý rodinu do reštaurácie pozval. "Teraz nemôžem, teraz šoférujem, tak ja sa ozvem, keď budem môcť," uviedol Milan Daniel z občianskeho združenia Minibodka. O dve hodiny neskôr už bolo jeho číslo nedostupné. "Ja by som bol opatrný, treba to preveriť, presne, čo sa tam stalo. Viem si predstaviť, že naozaj ide o diskrimináciu," uviedol splnomocnenec vlády pre rómsku menšinu Ábel Ravasz. 

Šéf občianského združenia podal na políciu trestné oznámenie. To si prevzala Národná kriminálna agentúra, prípad je v štádiu vyšetrovania.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy