Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Monika Jankovská sa podľa poslankyne Zemanovej vzdala svojho poslaneckého mandátu už v júni
Zdielať na

Monika Jankovská sa podľa poslankyne Zemanovej vzdala svojho poslaneckého mandátu už v júni

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Napriek tomu, že o odchode Moniky Jankovskej z pozície štátnej tajomníčky informovali všetky médiá, nik netušil o jej ďalšom odchode. Poslankyňa SaS Anna Zemanová upozornila na to, že Jankovská sa podľa jej zistení vzdala ešte pred letom aj svojho nevykonávaného poslaneckého mandátu. Vraj to nebolo v súlade s rokovacím poriadkom.

Poslankyňa Zemanová si to, že niečo nie je v poriadku uvedomila na začiatku schôdze, kedy predseda neprečítal oznámenie o vzdaní sa mandátu Moniky Jankovskej. Začala pátrať po tom, prečo sa tak nestala a v rámci toho prišla na to, že tak Jankovská mala urobiť už 26. júna, teda vtedy, keď ešte bola štátnou tajomníčkou.

Zemanová chcela teda odpoveď na otázku, prečo o vzdaní sa mandátu nerokoval mandátový a imunitný výbor. Odpoveď na to, či výbor mal rokovať o tom, že sa napríklad Monika Jankovská či ďalší vzdávajú svojho mandátu, ktorý nevykonávajú, by mohol dať predseda výboru. Ten ale v parlamente v stredu nebol a nereagoval ani na sms či telefonát.

Predseda parlamentu Andrej Danko ale údajne v utorok večer  už komunikoval s predsedom výboru Jurajom Blanárom, ktorý tvrdí, že to oznámenie má. Danko teda argumentoval tým, že nie je nutné byť prehnane puntičkársky a výbor podľa neho neporušil žiaden zákon. 

Podľa opozičných poslancov ale rokovací poriadok hovorí jasne, že sa o tom rokovať má a je podľa nich zvláštne, keď sa to udeje potichu. "Teraz je to po prvýkrát kedy sa na to  upozornilo a myslím, že pán Blanár bude musieť k tomu zaujať stanovisko," uviedol Branislav Gröhling, podpredseda mandátového výboru za SaS. 

Treba dodať, že oficiálny dokument o vzdaní sa Jankovskej poslaneckého mandátu existuje a podobným spôsobom sa to udialo aj v prípade Petra Kažimíra či Viktorovi Stromčekovi.

Monika Jankovská sa pred časom vzdala svojej funkcie. Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy