Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Súd v prípade razie v Moldave nad Bodvou trval len pár minút. Obžalovaný prišiel až z Nemecka
Zdielať na

Súd v prípade razie v Moldave nad Bodvou trval len pár minút. Obžalovaný prišiel až z Nemecka

KOŠICE / Košický Okresný súd sa v stredu zaoberal prípadom ďalšieho zo šestice obžalovaných z osady v Moldave nad Bodvou. Tí mali krivo obviniť policajtov z fyzických útokov počas razie ešte v roku 2013. Napriek tomu, že Leonard pricestoval na súd až z Nemecka, sudca konať nemohol.

Pojednávanie aj v stredu trvalo len niekoľko minút. Sudca musel stanoviť náhradný termín. Na poslednom pojednávaní v júli chýbal práve obžalovaný mladík, v stredu sa nedostavil poškodený policajt. Prekážok ale bolo hneď niekoľko. Obhajoba žiadala o preklady dokumentov, Leonard totiž rovnako ako ostatní obžalovaní nedostatočne ovládajú slovenský jazyk. "Hovoria iba maďarsky, tak sa nemôžu vyjadrovať ku všetkým skutočnostiam, ktoré sa im kladú za vinu a nemôžu ani dôkazy navrhovať," obhajca Dalibor Kuciaň.

Sudca okresného súdu to zamietol, a tak podali sťažnosť na odvolací súd. Ten im síce dal za pravdu, no len pred niekoľkými dňami, a tak dokumenty na stole chýbali. 

Ďalším dôvodom na odročenie je podľa obhajcu i sťažnosť, ktorú podali na Európsky súd pre ľudské práva. Ten zatiaľ nerozhodol. "Iný zákonný sudca v obdobných trestných veciach rozhodol tak, že iných obžalovaných prerušil na neurčito ,respektíve odročil na neurčito a to z dôvodu sťažnosti na európsky súd pre ľudské práva," dodal Kuciaň. 

Advokát preto žiadal odročiť proces na neurčito, sudca ale už stanovil ďalší termín na koniec októbra. Obhajcovia navyše nie sú spokojní ani so spôsobom vedenia hlavných pojednávaní na košickom súde. "Podali sme dve podania, jedno do rúk ministra spravodlivosti a jedno k rukám pána generálneho prokurátora SR, prvá vec je žiadosť o previerku týchto súdnych konaní, o spôsobe a forme," objasnil Kuciaň. 

Pozrite si archívnu reportáž o tomto prípade.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy