Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Kýchanie a kašľanie sa začínajú opäť ozývať. Sezóna alergií chytá druhý dych
Zdielať na

Kýchanie a kašľanie sa začínajú opäť ozývať. Sezóna alergií chytá druhý dych

BRATISLAVA / Alergici prežívajú ku koncu leta druhú jar. Kýchanie a kašľanie sa začínajú opäť ozývať. Peľová sezóna opäť naberá na sile. Momentálne najviac útočia pele inváznej paliny a ambrózie.

Dominantným a momentálne najsilnejším alergénom na Slovensku je ambrózia. Vyššie hodnoty dosahuje peľ tejto invazívnej rastliny na celom Slovensku. Najvyššie koncentrácie sú v okolí Banskej Bystrice. "Až niekoľkonásobne vyššie koncentrácie ako na ostatnom území Slovenska," uviedla Mária Tolnayová, hovorkyňa RÚVZ Banská Bystrica. 

Ambróziu môžeme spoznať aj podľa toho, že jej rozkvitnuté kvety majú žltú farbu. Dnes už ambróziu nájdeme takmer všade. Pri cestách, na staveniskách, ale aj na nepokosených lúkach. Práve takáto pôda vytvára ideálne podmienky na rast ambrózie. "K tomu sa ešte pridáva peľ paliny, ktorá ale má klesajúcu tendenciu," dodala Tolnayová. 

Ak necháme ambróziu alebo palinu na vlastnom pozemku nepokosenú, ohrozujeme tým zdravie aj druhých. Ambrózia má mnohonásobne vyššiu produkciu peľu ako palina. "Je tendencia nekosiť, ale nekosiť lúky, kde rastú kvetinky. Ale nie celé žlté lány ambrózie, ktorá spôsobuje najmä malým deťom, ale aj dospelým obrovské problémy dýchacie," dodala hovorkyňa RÚVZ Banská Bystrica. 

Na celom Slovensku pretrváva aj peľ pŕhľavy.

Alergia na školu? To nemusí byť len výmysel:

Súvisiace články