Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Prepady čerpacích staníc nie sú ničím výnimočné. Vo väčšine prípadov je ale ulúpená hotovosť pre zlodejov sklamaním
Zdielať na

Prepady čerpacích staníc nie sú ničím výnimočné. Vo väčšine prípadov je ale ulúpená hotovosť pre zlodejov sklamaním

BRATISLAVA / Každoročne na Slovensku prepadnú okolo desať čerpacích staníc. Vidina ľahko získaných peňazí s minimom prekážok je lákadlo, ktorému niektorí nedokážu odolať. Vo väčšine prípadov je ale ulúpená hotovosť pre nich veľkým sklamaním.

Nateraz posledné lúpežné prepadnutie sa stalo iba pred niekoľkými týždňami na čerpacej stanici na južnom Slovensku. "V noci po druhej prišiel chalan s pištoľou a prikázal obsluhe, aby mu dala všetky peniaze, čo máme v pokladni," opísala udalosti Timea, zamestnankyňa čerpacej stanice. Spokojný ale rozhodne neodchádzal. "Málo peňazí tam bolo, mali sme tam 240 eur," uviedla Timea. "Tá hotovosť, ak sa naakumuluje, je okamžite odvážaná," vysvetlil Anton Molnár, hovorca petrochemickej spoločnosti. 

Viacerí lúpežníci ale stále žijú v tom, že pumpy sú zdrojom veľkých peňazí. "Možno vychádzajú z minulosti, keď čerpacie stanice držali väčšiu hotovosť a možno to bolo pre mnohých zaujímavé," domnieva sa Anton Molnár. Situácia sa však postupne zmenila a s nástupom moderných platobných metód sa množstvo hotovosti na čerpacích staniciach rapídne zmenšilo. "Dnes je trend, že aj nízke čiastky – káva, hot dogy, eurové, dvojeurové sa platia kartou," dodal hovorca petrochemickej spoločnosti. 

Okrem toho, čerpacie stanice sú napojené na kamerový systém a dokážu okamžite privolať pomoc. Percento objasnených zločinov je preto pomerne vysoké, rovnako ako tresty. "Kto proti inému použije násilie, alebo hrozbu bezprostredného násilia v úmysle zmocniť sa cudzej veci, potrestá sa odňatím slobody na 3 – 8 rokov. V prípade, že použije aj zbraň, ide o trestnú sadzbu 7 – 12 rokov," informovala Zuzana Drobová, hovorkyňa ministerstva spravodlivosti. 

Adrenalín pri tejto práci rozhodne nechýba. "Cez deň nie, ale v noci trochu," dodala Timea.

Pracovníci zažívajú počas pracovnej doby rušné chvíle. Len 22-ročný mladík zdemoloval čerpaciu stanicu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy