Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Rádioaktívne izotopy hovoria o výbuchu nukleárneho reaktora, tvrdí odborník
Zdielať na

Rádioaktívne izotopy hovoria o výbuchu nukleárneho reaktora, tvrdí odborník

SEVERODVINSK / Všetko je v poriadku, úroveň radiácie je v norme - komentujú oficiálne ruské zdroje udalosti na ďalekom severe, pri Bielom mori, kde začiatkom augusta došlo k nehode pri testovaní experimentálnych zbraňových systémov. Na základe informácií, ktoré zverejnili sami Rusi krátko po nehode, však viacerí zahraniční odborníci na jadrovú energetiku hovoria o tom, že tam vybuchol jadrový reaktor. Mohol byť súčasťou jednej z takzvaných super-zbraní, ktoré Ruská federácia vyvíja, údajne ako odvetu za obdobné americké programy.

Ruský prezident Vladimir Putin priznal, že nešťastie sa stalo pri testovaní zbraní: "Tragédia pri Bielom mori si nanešťastie vyžiadala životy niekoľkých našich odborníkov. Pracovali vo vojenskej sfére, na zbraňových systémoch, ktoré vyvíjame. To netajíme. Ľudia, ktorí prišli o život a ktorí boli zranení vykonávali dôležitú prácu pre bezpečnosť nášho štátu."

Takto ruský prezident Putin komentoval tragické následky testovania pri mestečku Severodvinsk, ktoré si vyžiadalo 5 ľudských životov a viacero zranení. Ruské orgány, vrátane štátneho hydrometeorologického ústavu krátko po nehode zverejnili údaje o náhlom náraste radiácie.

"Priame merania a porovnania údajov hovoria o dvojnásobnom náraste radiačného pozadia, ktoré netrvalo dlhšie ako hodinu. Naši ani externí experti neodhalili žiadne zvyškové jadrové znečistenie," povedal Alexander Černyšev, riaditeľ Ruského federálneho jadrového centra.

Prezident Putin dodal: "Podľa správ, ktoré dostávam, je všetko v norme. Ani susedné štáty nevykazujú žiaden nárast v radiačnom pozadí. Každému je to jasné."

Viacerí západní odborníci na jadrovú technológiu však majú pocit, že Rusi - rovnako ako pri najväčšej jadrovej katastrofe v dejinách, pri výbuchu černobylskej elektrárne - zamlčiavajú viac, než by mali. Oslovili sme aj medzinárodnú agentúru pre atómovú energiu sú sídlom vo Viedni: "Agentúra oslovila svojich partnerov v Ruskej federácii ohľadne incidentu v zariadení ministerstva obrany Ruskej federácie v Severodvinsku dňa 8. augusta a 13. augusta dostala nasledujúcu odpoveď: Dané zariadenie nepatrí medzi zariadenia pre mierové využitie jadrovej energie. Neexistuje ohrozenie verejného zdravia v dôsledku nehody."

Je pochopiteľné, že nezverejnia detaily prototypov nových zbraní. Mohlo by ísť napríklad o raketu Burevestnik s údajne neobmedzeným doletom a s vlastným jadrovým pohonom, teda malým jadrovým reaktorom. Práve ten mohol podľa jedného z nórskych expertov explodovať: "Prvky ako bárium či stroncium pochádzajú z jadrovej reťazovej reakcie. Je to dôkaz toho, že explodoval jadrový reaktor," citoval Nilsa Bohmera portál The Barents Observer.

Vedúci pracovník nórskeho štátneho ústavu, ktorý má na starosti zabezpečenie vyhorených palivových článkov z jadrových elektrární tvrdí, že nemôže ísť o pohonné hmoty, ako tvrdia Rusi. Na ďalšie otázky nám však odmietol odpovedať: "Vzhľadom na moju postavenie nórskeho vládneho úradníka je moja schopnosť komentovať medzinárodnú problematiku takéhoto druhu obmedzená. V tejto chvíli nemám čo dodať k tomu, čo citujete z portálu Barents Observer."

Rusi pridalo v tempe vývoja nových modelov zbraní:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy