Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Dlhodobé nosenie opätkov škodí kolenám aj členkom, zistili českí vedci. Akú výšku opätku odporúčajú?
Zdielať na

Dlhodobé nosenie opätkov škodí kolenám aj členkom, zistili českí vedci. Akú výšku opätku odporúčajú?

Archívna reportáž

Pozrite si archívnu reportáž

PRAHA / Dlhodobé nosenie vysokých opätkov podľa štúdie odborníkov z Všeobecnej fakultnej nemocnice v Prahe a 1. lekárskej fakulty Karlovej univerzity škodí kolenám aj členkom. Experti odporúčajú konkrétnu výšku opätkov. Na štúdii spolupracovali s univerzitou Hacettepe v tureckej Ankare a spoločne článok publikovali v odbornom časopise PM&RJournal.

Vedci pred časom hodnotili záťaž chôdze na opätkoch na kolenné kĺby pri laboratórnych experimentoch, nová štúdia sa zamerala na zobrazenie kolennej chrupavky, Achillovej šľachy. "Preukázali sme, že dlhodobé nosenie vysokých opätkov pôsobí negatívne na štruktúru Achillovej šľachy a často spôsobuje artrotické zmeny na kolennej chrupavke, a to aj u mladých žien," povedal Kamal Mezian z Kliniky rehabilitačného lekárstva Všeobecnej fakultnej nemocnice a 1. lekárskej fakulty pre portál ČT24

Za relatívne bezpečnú obuv považujú odborníci výšku podpätku do troch až štyroch centimetrov. "Toto mierne zvýšenie sa odporúča aj u pacientov s bolesťami päty v dôsledku preťaženia takzvanej pätovej ostrohy. Našim pacientkam odporúčame nosenie obuvi na vysokom opätku len výnimočne pri zvláštnych príležitostiach," dodal Mezian.

 Odhady hovoria o tom, že obuv na vysokom opätku nosí pravidelne až 40 percent žien v produktívnom veku. Dlhodobé nosenie vysokých opätkov pritom môže pôsobiť nepriaznivo aj na pohybový aparát. Českí výskumníci považujú za preukázané zvýšené riziko rozvoja vybočeného palca, bolesti krížov, artrózu kolenných kĺbov či ochorenia Achillovej šľachy.

Vysoké opätky pritom niektorí zamestnávatelia doslova vyžadujú. Mezian podotkol, že v Kanade bol pred dvomi rokmi takýto prístup firiem k ženám zakázaný, neskôr aj na Filipínach. V poslednom období sa proti vysokým opätkom ohradzujú aj ženy v Japonsku. Japonský minister zdravotníctva ale podľa médií reagoval, že opätky na pracovisku sú nevyhnutné a žiadúce.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články