Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Včelia terapia nás zbaví stresu a pomôže pri rôznych ochoreniach. Za všetkým je hlavne ich energia
Zdielať na

Včelia terapia nás zbaví stresu a pomôže pri rôznych ochoreniach. Za všetkým je hlavne ich energia

NITRA / Včely dokážu okrem svojich produktov liečiť aj energiou. Slúžia na to špeciálne takzvané API-domčeky, v ktorých si ľahnete nad tisíce včiel a vdychujete vzduch z úľa. Skúmaním API-terapie sa zaoberajú na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre.

Z vonka obyčajný drevený domček, no vo vnútri lieči. Takto by sa dal v skratke opísať tento špeciálny úľ využívaný na liečbu včelami. Za všetkým je hlavne ich energia. "Toto včelie biopole presahuje z toho úľa približne tých 50 až 70 cm," približuje Peter Šidík, doktorant SPU Nitra. 

V API-domčeku človek leží na zhruba 120 tisícoch včiel. "API-domček je konštrukcia, ktorá umožňuje spánok na úľoch bez priameho kontaktu so včelami," vysvetľuje Šidík. "Je tu také zvláštne ticho, určite to má potenciál na veľmi príjemný oddych," poznamenala Zuzana Palková z Technickej fakulty SPU Nitra. 

S API-terapiou treba začínať postupne prvýkrát v takomto domčeku môžete stráviť maximálne 30 minút. Počas ležania vo vnútri sa inhaluje aj vzduch priamo z úľov čo má pozitívny účinok na rôzne ochorenia. "Nervový, tráviaci alebo srdcovo cievny systém, pozitívne účinky sú aj na dýchací systém," dodáva Šidík. 
ruch

Terapia je účinná, keď sa doplní aj včelími produktami

Na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre už urobili množstvo výskumov. "Výskumy ukázali, že včelie produkty ako med, peľ, perga a materská kašička obsahujú množstvo minerálnych látok, vitamínov, enzýmov a antioxidantov," potvrdil Šidík. 

Takzvané API-domčeky sú najviac využívané v Rusku a Ukrajine. Výzvou sú však aj pre doktoranta Petra. "V Rusku a na Ukrajine sa zoberajú výskumom biopola, na Slovensku je táto téma neprebádaná, ale plánujeme sa ňou zaoberať," ozrejmil Šidík. 

Na vzácneho sokola zaútočili strážne psy. Napriek vysokej škode ide podľa polície iba o priestupok. Viac vo videu: 

Súvisiace články