Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Aktivisti žiadajú, aby nám odobrali certifikát Unesco pre ťažbu dreva, ktorá ničí Karpatské bukové pralesy
Zdielať na

Aktivisti žiadajú, aby nám odobrali certifikát Unesco pre ťažbu dreva, ktorá ničí Karpatské bukové pralesy

KARPATSKÉ BUKOVÉ PRALESY / Slovensko stále nedokáže určiť presné hranice našich vzácnych pralesov, tvrdia aktivisti. Dokonca žiadajú, aby nám odobrali certifikát Unesco pre ťažbu dreva, ktorá ničí Karpatské bukové pralesy. Minister životného prostredia Lászlo Sólymos hovorí, že tieto ťahanice chce čo najskôr ukončiť. Ničenie pralesov je ale celosvetovým problémom. Pre ťažbu nerastného bohatstva a dreva mizne aj Amazonský dažďový prales. Ak bude klčovanie a ťažba pokračovať v tomto rozsahu, podľa ochranárov môže svet o pralesy prísť už o 40 rokov.

Slovensko získalo certifikát Unesco pred 12 rokmi, kedy v nominačnom projekte deklarovalo, že 5700 hektárov územia je bez ľudských zásahov. Podľa mapy je ale pralesov menej. Na chybu vo výmere Karpatských bukových pralesov upozorňovali aktivisti hneď od začiatku. "Nominačný projekt z roku 2007 obsahoval významné nepresnosti. Súčasné vedenie ministerstva chce túto problematiku konečne po 12 rokoch dotiahnuť," uviedol hovorca ministerstva životného prostredia Tomáš Ferenčák. Aktivisti však už niekoľko rokov výbor Unesco žiadajú, aby Karpatské bukové pralesy zo zoznamu vyškrtli. "Unesco je len taký titul, ktorý nám dáva možnosť prilákať do tohto územia turistov, ale reálne ochrane tohto územia nepomáha," uviedol Viliam Bartuš z lesoochranárskeho zoskupenia Vlk.


"Chodia tu turisti, ktorí nás neustále upozorňujú, že čo to je za národný park, keď tu chodia buldozery, ťaží sa tu a poľuje," uviedol Juraj Lukáč z lesoochranárskeho zoskupenia Vlk.

S ťažbou vo vzácnych územiach bojujú po celom svete

"Čo sa týka situácie pralesov, stačí sa pozrieť na Amazon, tam miznú hektáre pralesa každú minútu," uviedol Anton Romža, ktorý žije v Afrike. Venuje sa tam čisteniu pralesov a odkupuje hraničné pozemky, aby pomohol rozšíriť tamojšie národné parky. Organizuje tiež vzdelávacie programy pre deti. "Ľuďom nejde o to aby chránili prírodu, ale je to čistý biznis, to isté sa deje aj vo svete. Tie prachy zaslepia človeka do fázy, kedy spraví hocičo doslova," dodal Romža.

Správu o našich pralesoch bude musieť Slovensko predložiť do 1. decembra tohto roka. "Len nám veľmi vadí, že sme nepriznali, že sme klamali od začiatku a že ten certifikát svetového dedičstva Unesco sme dostali neprávom," dodal Lukáč.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy