Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Pravidlá a predpisy platia aj na vode. Každý kapitán by ich mal poznať
Zdielať na

Pravidlá a predpisy platia aj na vode. Každý kapitán by ich mal poznať

BRATISLAVA / Len nedávno sme vám ukázali kapitána lode na Liptovske Mare, ktorého policajti prichytili pri porušení pravidiel lodnej dopravy. Prísne predpisy však neplatia iba pre lode, ale aj pre vodné skútre.

Každý kapitán lode alebo vodca malého plavidla musí mať pri sebe nielen potrebné doklady, ktoré ho oprávňujú viesť dané plavidlo, ale aj doklady o lodi, palubný denník a dokonca aj zoznam pasažierov s ich osobnými údajmi. Upravuje to zákon o vnútrozemskej plavbe. Zákon myslí aj na vodné skútre a malé plavidlá pre ktoré tiež platia prísne pravidlá. "Keď chcem jazdiť na skútri, musím si spraviť skúšky na vodcu malého plavidla, musí byť zákonne poistený, na Štátnej plavebnej správe aj prihlásený, musí mať evidenčné číslo," uviedol majster sveta na vodnom skútri Mário Lamy. 

Povolenie na jazdu na vodnom skútri dostanú len osoby staršie ako 18 rokov. V prípade, že papiere na skúter nemáte, teoreticky by ste mohli jazdiť, ale len vo vymedzenom priestore, kde nemajú prístup žiadne iné lode alebo plavci. "Za priestupok na úseku vnútrozemskej plavby môžu policajti uložiť pokutu od 300 do 600 eur a zákaz činnosti do jedného roka," uviedla policajná hovorkyňa Denisa Baloghová.

Policajt vám na vode nemusia skontrolovať len doklady. "Príslušníci Policajného zboru pri plnení svojich služobných úloh sú oprávnení vykonávať dychové skúšky . V prípade ak kapitán plavidla, resp. vodca malého plavidla nafúka nad jedno promile, jedná sa o trestný čin podľa § 289 ohrozovanie pod vplyvom návykovej látky," dodala Baloghová. 

To isté platí, ak sa odmietne podrobiť dychovej skúške na zistenie prítomnosti alkoholu v dychu. Okrem bežných poriadkových policajtov, ktorí hliadkujú na vode vo svojich odvodoch, je na Prezídiu policajného zboru zriadené aj špeciálne poriečne oddelenie. "Na celom území Slovenska pôsobíme ako poriečne oddelenie. Máme na starosti zákroky najmä v súvislosti s vodnými plochami či sú to tečúce alebo stojaté vody," uviedol Emir Krta z poriečneho oddelenia. 

​Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy