Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Hudobníci spájajú goralov z celého sveta. Ako by mal ten správny vyzerať?
Zdielať na

Hudobníci spájajú goralov z celého sveta. Ako by mal ten správny vyzerať?

ČERVENÝ KLÁŠTOR / Keď sa pred deviatimi rokmi rozhodli mladí hudobníci, že sa pokúsia spojiť goralov z celého sveta, ani by im nenapadlo, že sa z toho stane jedno z naj-navštevovanejších goralských stretnutí. Rok čo rok prichádzajú aj takí, ktorí reči goralov vôbec nerozumejú. Ale to nikomu neprekáža. A ako vlastne taký pravý goral vyzerá a ako sa správa?

"O goraloch sa hovori, že sú mocní chlapi, že sú pracovití, že sú štedrí, majú zmysel pre humor a milujú krásne ženy," vraví Štefan Kollár z kapely Kollarovci. Mnohí však goralmi nie sú, prišli ale, pretože im fandia. 

Pieninski gorali sú pre ľudí z celého Slovenska obrovskou exotikou. "Sú už aj gorali zvolenskí, gorali bratislavskí, tak ja som goral trenčiansky," vraví s úsmevom moderátor Štefan Skrúcaný. "Prišli sme z Vrbového a fandíme goralom," hovorí návštevník. 

Na tomto mieste by sa pokojne mohlo vytvoriť možno aj nejaký rekord v najväčšom počte goralských klobúkov. Alebo aj v pestrosti krojov ktoré si ľudia oblečú. Inak vedeli ste že goralské nárečie je v každom kúte Slovenská iné. "Inak rozpráva goral zo Spiša, inak goral zemplínsky, inak z Tatier, ale ide o to, že sa dokážeme dohovoriť," dodal Kollár. 

Pozrite si archívnu reportáž o goralských krojoch: 

Súvisiace články