Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Justíciu čaká obdobie zmien. Najočakávanejšou je voľba ústavných sudcov, ale aj nového generálneho prokurátora
Zdielať na

Justíciu čaká obdobie zmien. Najočakávanejšou je voľba ústavných sudcov, ale aj nového generálneho prokurátora

BRATISLAVA / Oblasť justície má mnoho problémov - systémových i personálnych. Práve vo viacerých dôležitých inštitúciách sa menia alebo sa čoskoro budú meniť dôležití ľudia. Verejnosť zrejme najviac vníma rozvláčny chaos okolo ústavných sudcov.

Ústavný súd má mať 13 sudcov, v súčasnosti je ich ale v Košiciach iba sedem. Proces dopĺňania nových sa v parlamente naťahuje už od februára, keď sa uvoľnilo deväť kresiel. Prezidentka Zuzana Čaputová opakuje, že bude postupovať v súlade s ústavou. Prezidentka očakáva, že parlament už na septembrovej schôdzi zvolí všetkých chýbajúcich kandidátov. Návrhy možno podávať do 26. augusta. "Vzápätí sa to stane pre mňa absolútnou prioritou, aby som ani o deň dlhšie ako je nevyhnutné, nezdržiavala kompletné obsadenie ústavného súdu a pristúpila by som k menovaniu," uviedla Čaputová.

Vo vládnej koalícii stále nie je zhoda na spôsobe hlasovania. Smer-SD trvá na tajnej voľbe, SNS a Most-Híd by najbližšie chceli voliť verejne. "V tajných voľbách sa nepodarilo navoliť dostatočný počet, nech sa ukáže, kto je za voľbu ďalších kandidátov a kto nie je," povedal minister spravodlivosti Gábor Gál.

Čoskoro sa tiež má vymeniť niekoľko členov Súdnej rady a bude sa rozhodovať aj o novom vedení Najvyššieho súdu. Tam sa spomínajú mená Jana Bajánková, Yvetta Macejková i Štefan Harabin. "Bolo by dobré, kebyže máme dobrých kandidátov, aby sme ten tieň, ktorý tam dal určitý pán, z toho najvyššieho súdu už do konca existencie sveta, vymazali," dodal Gál.

Ďalšou veľmi dôležitou personálnou otázkou bude voľba nového generálneho prokurátora, toto však ešte má trochu času, pretože to bude aktuálne niekedy v polovici budúceho roka. "Osoba generálneho prokurátora a osoba špeciálneho prokurátora sú mimoriadne dôležité pre zabezpečenie práva a spravodlivosti na Slovensku," povedala poslankyňa Za ľudí Veronika Remišová. 

Voľba ústavných sudcov je, zdá sa, nekonečný príbeh. Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy