Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Unikátny stroj, žena navigátorka aj dlhoroční letci. Na východe sa konala navigačná letecká súťaž
Zdielať na

Unikátny stroj, žena navigátorka aj dlhoroční letci. Na východe sa konala navigačná letecká súťaž

KAMENICA NAD CIROCHOU / Aby mohol do lietadla sadnúť a vzlietnuť, kedy sa mu zachce, vyrobil si Piotr z Poľska spolu s kamarátom svoj vlastný stroj. Unikátne lietadlo prišiel ukázať na východ Slovenska, kde sa konala navigačná súťaž. Zišli sa tam letci z rôznych krajín Európy. Poľského pilota v kokpite navigovala žena. Pani Gabriela z Kamenice nad Cirochou sa lietaniu venuje 40 rokov. Vraj v oblakoch zabudne na všetky problémy.

Mapa, zakreslená trať a na fotografiách objekty, ktoré musia počas letu zadokumentovať. Na prípravu dostali 30 minút a sadali do lietadla. "Musí sa presne otočiť nad týmito bodmi, ktoré má vyznačené bude musieť nájsť takúto križovatku,túto stavbu v obci letí presnou rýchlosťou, v presnej výške a v presnom kurze," povedal vedúci letovej prevádzky letiska v Kamenici nad Cirochou, Arnošť Foff. 

Piotr z poľského Krosna sa lietaniu venuje od roku 1979. Prišiel na stroji, ktorý skonštruoval spolu s kamarátom. Robili na ňom 5 rokov. "Kto má svoje lietadlo, tak lieta. To bola motivácia číslo 1. Lietadlo sme skonštruovali s kamarátom Lacom Dobrovičom zo Sabinova, on je kapitán Boingu 737 to je jeden jediný exemplár, unikát," vraví Piotr. 

V kokpite tohto unikátneho lietadla bude pilota navigovať žena. Pani Gabriela z Kamenice nad Cirochou si lietadlá zamilovala už pred 40 rokmi. "Navádzať pilota na točné body a hľadať miesta, kde máme odfotiť bod, ktorý nám rozhodcovia dajú, musíme poznať súradnice a zorientovať sa v teréne," vysvetľuje Gabriela. 

Kamenický aeroklub má v obci 65-ročnú tradíciu. Na navigačnej súťaži sa zišla 20 lietadiel. Piloti aj navigátori sa zhodli, že ak si raz zamilujete lietadlá, je to láska na celý život.

"Baví ma voľnosť, že sa môžem pozerať na svet zhora a všetky problém, ktoré život prináša, na chvíľu zahodím za hlavu," hovorí Gabriela. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy