Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Havarovaná sonda na Mesiac zaniesla extrémne odolné organizmy. Nehodu mohli prežiť
Zdielať na

Havarovaná sonda na Mesiac zaniesla extrémne odolné organizmy. Nehodu mohli prežiť

Archívna reportáž

JERUZALEM / Izraelská sonda Berešit v apríli havarovala pri pokuse pristáť na Mesiaci. Ukazuje sa ale, že jej príbeh nekončí. Podľa magazínu Wired mohla na povrch Mesiaca priviesť život. Nepodarené pristátie, ktoré viedlo k havárii, totiž mohli prežiť extrémne odolné organizmy nazývané pomalky, ktoré boli súčasťou nákladu sondy.

Podľa magazínu Wired, sonda súkromnej izraelskej organizácie SpaceIL mala na Mesiaci skúmať magnetické pole a zmapovať jeho povrch, viezla ale so sebou aj dáta, vzorky DNA a tisíce dehydratovaných mikroskopických živočíchov. 

Pomalky sú známe svojou odolnosťou. Za nepriaznivých podmienok totiž upadnú do stavu zvaného anabióza, počas ktorého prakticky dokážu zastaviť svoj metabolizmus a prežiť aj tie najkrutejšie podmienky. Nevadí im dlhotrvajúce sucho, extrémne nízke a vysoké teploty či škodlivé žiarenie a podľa vedcov dokázali bez ujmy prežiť aj vo vesmírnom vákuu. 

Je pravdepodobné, že pomalky ako jediné prežili aj haváriu sondy, povedal Nova Spivack, ktorý je za náklad mikroorganizmov zodpovedný. So svojou neziskovou organizáciou Nadácia misie archa sa snaží na rôznych miestach slnečnej sústavy založiť archívy zhrňujúce ľudské vedomosti. Podobné miesto malo vzniknúť aj na Mesiaci, dáta a vzorky prevážala práve izraelská sonda. 

Aj napriek neúspešnému pristátiu Spivack verí, že pomalky sú aspoň čiastočne v poriadku a v normálnych podmienkach sa opäť prebudia k životu. 

Sonda Berešit bola prvým izraelským a zároveň súkromne financovaným aparátom, ktorý sa pokúsil dosadnúť na Mesiac. Na obežnú dráhu Zeme ju vyniesla raketa Falcon 9 americkej spoločnosti SpaceX. Následne sa aparát vlastnými silami vydal k Mesiacu, mäkké pristátie ale už sonda nezvládla. 

Len nedávno bolo 50. výročie pristátia človeka na Mesiaci. 

Súvisiace články