Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Zvierací kuriér zablúdil z Poľska až na východ Slovenska. Majitelia dvora ho začali kŕmiť
Zdielať na

Zvierací kuriér zablúdil z Poľska až na východ Slovenska. Majitelia dvora ho začali kŕmiť

LUKAČOVCE / Ich chovu sa venuje aj britská kráľovná Alžbeta. Poštové holuby boli kedysi najrýchlejšími kuriérmi a dodnes fascinujú svojim zmyslom pre orientáciu. Jeden taký holub prilieta do dedinky Lukačovce v okrese Humenné každý večer, vždy v rovnakom čase. Rodina ho začala kŕmiť a starať sa oň. Dokonca sa im podarilo vypátrať, že priletel až z Poľska.

"Bolo mi ho ľúto, tak som ho začal kŕmiť a na piaty, šiesty deň už tu zostal ani nikde neodletel," uviedol Peter, na ktorého balkón holub prilietal každý večer, vždy o ôsmej.

Poštový holub dokáže za jediný deň preletieť aj 1000 kilometrov, nepotrebuje kompas ani navigáciu a je priam nemožné aby sa stratil. "Poštové holuby majú v sebe orientáciu, len raz za čas sa stane, že ten poštový holub, ktorý letí z pretekov aj tisíc kilometrov sa unaví. Normálne svalovka, ako u človeka, keď sa veľmi unaví. Zvlášť keď sú búrky alebo horúčavy a on sa snaží letieť k domovu, ale nevládze," uviedol vicemajster sveta v súťaži poštových holubov Anton Valiga. 

Hľadá si miesto, kde by mohol prežiť. Nikdy si ale neurobí prestávku napríklad v lese, keďže by tam zrejme on sám skončil ako potrava. Anton Valiga zo Sniny je úspešným chovateľom holubov. Pred niekoľkými rokmi dokonca získal v súťaží poštových holubov titul vicemajster sveta. Podľa neho stačí dať unavenému holubovi zrno alebo ryžu, a taktiež vodu. "Cez deň nech ho nechajú voľne, niekde na balkóne, aby ho mačka na dedine nechytila, on sa posilní a potom si sám skúsi raz, druhýkrát a odletí," uviedol Valiga. 

Ak by poštový holub zavítal k niekomu, kto sa oň nemôže postarať, je potrebné obrátiť sa na Slovenský zväz chovateľov poštových holubov. Podľa rodovej obrúčky dokážu zistiť odkiaľ holub pochádza a podajú o ňom správu jeho majiteľovi. "Na každom krúžku je označenie štátu, rok narodenia, potom je spolok alebo región, z ktorého pochádza a potom rodové číslo," vysvetlil Valiga. 

Holub, ktorý prilieta k Petrovi je pravdepodobne z Poľska. To, podľa čoho sa poštové holuby orientujú zostáva aj pre odborníkov záhadou. "Ťažko povedať, to nikdy nikto nezistil, niekto hovorí, že podľa slnka, niekto že podľa magnetického poľa Zeme. Vedia aj podľa železničných uzlov, aj podľa diaľníc si to napozerajú a potom z pretekov sa držia smeru," uviedol Valiga. 

Majiteľa poľského holuba sa rodinke z Lukačoviec podarilo nájsť cez sociálne siete. Podľa odborníka sa holub teraz sám rozhodne, kedy odletí.

Istý čínsky boháč minul vyše milión eur na poštového holuba Armanda, ktorý je šampiónom vo svojom fachu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy