Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Za účasť na protestoch im chcú odobrať dieťa. Rodičia tvrdia, že sa demonštrácie nezúčastnili
Zdielať na

Za účasť na protestoch im chcú odobrať dieťa. Rodičia tvrdia, že sa demonštrácie nezúčastnili

Archívna reportáž

MOSKVA / Moskovská prokuratúra navrhla odobrať rodičovské práva dvom účastníkom nedovolenej demonštrácie v ruskom hlavnom meste z konca júna. Dôvodom je to, že prišli na protest s ročným dieťaťom. Informáciu s odvolaním na prokuratúru zverejnila agentúra TASS.

"V priebehu demonštrácie dali malé dieťa, ktorého bolo pre svoj nízky vec bezmocné, tretej osobe, čo chlapca ohrozilo na zdraví a na živote a spôsobilo mu fyzickú a morálnu ujmu. Tým spôsobom manželia zneužili svoje rodičovské práva na úkor záujmov syna. Tento prečin poslúžil žalobcovi ako dôvod pre odobranie rodičovských práv," píše sa v prehlásení prokuratúry. Pri dvoch protestoch proti vylúčeniu časti opozičných kandidátov z komunálnych volieb vtedy zatkli viac ako 1800 ľudí. 

Rodičia dieťaťa novinárom povedali, že neboli účastníkmi protestu, podľa ich slov sa vracali domov z prechádzky. Otec tvrdí, že dieťa podal švagrovi, aby ho bezpečne preniesol popri policajtoch. Trojica sa neskôr ocitla v televíznom spravodajstve o demonštráciách. 

Zámer prokuratúry ale v Rusku vyvolal silnú vlnu kritiky a ďalšie protesty. Zdesenie vyjadril aj detský ombudsman Moskvy Jevgenij Bunimovič. "Vydieranie deťmi s politickým cieľom je neprípustné," povedal v moskovskom rádiu. Na odpor narazila prokuratúra aj v hornej komore ruského parlamentu. 

V súvislosti s nepovolenými demonštráciami padlo už celkovo 109 trestov. Súdy ale prejednali len polovicu z nich. Ďalším 400 ľuďom boli uložené pokuty alebo všeobecne prospešné práce. Organizátorom nepovolených demonštrácií, ktorých už údajne polícia z veľkej väčšiny našla, hrozí až 15 rokov väzenia.  

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy