Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Príkaz na zadržanie Bödöra trval 17 minút. Stopnúť ho mal elitný prokurátor
Zdielať na

Príkaz na zadržanie Bödöra trval 17 minút. Stopnúť ho mal elitný prokurátor

BRATISLAVA / Televízia JOJ disponuje informáciami o tom, že zadržaniu Norberta Bödöra v súvislosti s prípadom vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej mal zabrániť elitný prokurátor. Prokuratúra najprv návrh od policajtov na jeho zadržanie požehnala, no len o pár minúta názor zmenila a zadržanie zamietla. Zrušenie príkazu údajne telefonicky vyšetrovateľovi oznámil konkrétny prokurátor. Podľa informácií Televízie JOJ sa vyšetrovateľ poistil a o celej udalosti spísal úradný záznam. Informáciu ako prvý zverejnil portál aktuality.sk.

"Vedeli sme, že na konci minulého roka sa polícia chystala zadržať N.B. v súvislosti s vyšetrovaním prípadu vraždy Jána a Martiny. Ako sme sa aktuálne v nadácii dozvedeli, tie okolnosti zadržania boli ešte trošku neštandardnejšie, to čo sa nevedelo bolo, že ten príkaz na zadržanie trval len niekoľko minút," vraví investigatívna novinárka Xénia Makarová z nadácie Zastavme korupciu. Ako prvý o tom informoval portál aktuality.sk. 

Podľa informácií TV JOJ vyplynuli dôvody na zadržanie Norberta Bödöra z výpovede utajeného svedka 26.11.2018. Tri dni potom, 29.11.2018 vydal zastupujúci vedúci vyšetrovacieho tímu príkaz na zadržanie. Podľa zákonného postupu si vyžiadal súhlas dozorujúceho prokurátora. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry obdržal žiadosť 29.11.2018 o 13:25 a 13:35 udelil písomný súhlas s príkazom na zadržanie.

Zrušenie príkazu 

"Dozorujúci prokurátori ho stiahli veľmi rýchlo potom, čo ho vydali. Určite nejde o štandardnú situáciu, postup, väčšinou sa tak deje, keď dôjde k výnimočným okolnostiam. Aké to boli v tomto prípade, nevieme, okolnosti nechcela komentovať ani prokuratúra, ani polícia," vysvetľuje Makarová. 

Podľa informácií TV JOJ mal prokurátor špeciálnej prokuratúry telefonicky zrušiť súhlas s príkazom o 13:52 s tým, že sa nebudú realizovať ani iné úkony, napríklad domová prehliadka. Odôvodnil to tým, že je nutná konzultácia na Úrade špeciálnej prokuratúry, ktorá bola naplánovaná najprv na 30.11. a neskôr presunutá na 3.12.2018.

Zástupca vyšetrovacieho tímu trval na písomnej podobe zrušenia súhlasu. 30.11. mu bol doručený zákaz vykonávať akékoľvek úkony v súvislosti s Norbertom Bödörom. Ten sa potom 3. decembra v sprievode svojho právnika dobrovoľne dostavil na políciu.

"Klient nebude komentovať medializované informácie v súvislosti s vyšetrovanou vecou, avšak v danej veci vždy bol aj je pripravený orgánom činným v trestnom konaní poskytnúť potrebnú súčinnosť," uviedol právny zástupca Norberta Bödöra, Adrian Kucek.

Vzťah s prokurátorom Kováčikom

"V súvislosti s tými medializovanými silnými prepojeniami na špičky polície a Kočnera na prokuratúry je na mieste sa pýtať, čo sa udialo, aj keď je to prípad v štádiu vyšetrovania," dodáva novinárka. 

Nadácia Zastavme korupciu sa Norberta Bödöra pýtala ja na vzťah so špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom. "Odpovedal cez SMS, že sa k tomu nebude vyjadrovať a že ďakuje za porozumenie," vraví Makarová. 

Podľa informácií TV JOJ sa prokurátori z Úradu špeciálnej prokuratúry v najbližších dňoch chystajú zvolať tlačovú konferenciu, na ktorej vraj nebudú mať problém zodpovedať otázky a vysvetliť aj túto konkrétnu situáciu.

"Dozoroví prokurátori sa v súčasnosti nebudú vyjadrovať k jednotlivým procesným úkonom. Akonáhle to procesná situácia dovolí, bude verejnosť informovaná o stave konania," uviedla hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová.

Pozrite si archívnu reportáž o téme: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy