Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Príbeh šachového génia z Pezinka. Porazil majstra sveta a ovplyvnil aj vývoj šachovej teórie
Zdielať na

Príbeh šachového génia z Pezinka. Porazil majstra sveta a ovplyvnil aj vývoj šachovej teórie

BRATISLAVA / U nás nie je príliš známy, ale Richard Réti patrí medzi šachové legendy. Bol jediným Slovákom, ktorý porazil úradujúceho majstra sveta. Svojho času ho skutočne považovali za najlepšieho hráča na svete. Rodený Pezinčan výrazne ovplyvnil aj vývoj šachovej teórie.

Richard Réti mal všetky predpoklady stať sa uznávaným matematikom, nakoniec ale skončil pri šachu. "Porazil úradujúceho majstra sveta, jeden z mála šachistov, po ktorom je pomenované otvorenie šachovej hry," vraví Michal Vaněk z Múze židovskej kultúry. 

Víťazné partie mu priniesli slávu, všimli si ho dokonca aj tvorcovia filmu Šachová horúčka z roku 1925. "Bol to vo svojej ére svetový rekordér v hraní šachu naslepo," dodáva Vaněk. 

Žil vo Viedni, no po vzniku Prvej republiky sa hrdo hlásil k Československu. Mal tiež dobré vzťahy s vtedajšou politickou elitou. "Môžete tu vidieť vzácnu pohľadnicu, ktorú poslal Réti Šrobárovi z turnaja v Berlíne, na ktorej je podpis vtedajšieho majstra sveta Raúla Capablanca," hovorí Vaněk. 

Vyriešil šachové rébusy a napísal tri knihy. "Nové idey sa tak aj volajú, že naozaj tam ukázal nové postupy, ktoré dovtedy neboli známe a zaujímavé je, že je to jedna z najpredávanejších a najprekladanejších kníh doteraz," hovorí organizátor šachových podujatí Vladimír Hrtko. 

Pred sebou mal ešte veľké plány, tie mu však podľa legendy prekazila veštba. "Jedna veštica mu vyveštila, že jemu a jeho dvom kamarátom sa stane niečo zlé, že zomrú. Bohužiaľ, táto veštba sa vyplnila v tom, že ako 40-ročný mladý človek zomrel na detskú chorobu šarlach," vysvetľuje Vaněk. 

Nevšedný príbeh tohto šachového génia pripomína výstava v Múzeu židovskej kultúry, ktorá potrvá do novembra

Pozrite si archívnu reportáž o ďalšom géniovi: 

Súvisiace články