Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Zmena klímy ovplyvňuje aj zvieratá. Hrozí, že od nás odídu raritné zubry?
Zdielať na

Zmena klímy ovplyvňuje aj zvieratá. Hrozí, že od nás odídu raritné zubry?

SNINA / Bociany na snehu, africké šakaly v horách, či udomácnený ázijský psík medvedíkovitý. Kedysi nemysliteľné veci sa dnes stávajú stále častejšie. Príčinou sú aj klimatické zmeny. Zisťovali sme, či sa pri extrémnych horúčavách máme obávať toho, že od nás za chladom odídu zvieratá ako napríklad raritné zubry.

"Migrácia prebieha, ako prebiehala, ale pri miernejších zimách sú bociany badateľné počas celého zimného obdobia," vyjadril sa Marián Mojžiš z SOS Bird Life. 

"Aj zima keď nie je extrémna a v južnejších oblastiach keď nie je ani trvalá snehová pokrývka, dokážu si zabezpečiť potravu a dokážu prežiť," poznamenal  Vladislav Juško, veterinárny lekár. Bocianom sa u nás mimoriadne darí. V sninskom okrese napočítali najviac mláďat za posledných 16 rokov. "Na Slovensku hniezdi priemerne ročne 1 300 párov, asi 900 vyvádza aj mláďatá," povedal Miroslav Fulín z Východoslovenského múzea Košice. 

V čase výchovy musí rodičovský pár pre štyri mláďatá denne zabezpečiť asi tri kilá potravy. Je to ako 10-hodinová pracovná zmena. Zrejme zmeny klímy k nám priviedli aj Šakala zlatého, pre ktorého je domovom severná Afrika. "Pravdepodobne sa premnožil na Balkáne a postupuje ďalej do Rumunska, do Maďarska, ďalšou pravdepodobnou príčinou sú klimatické zmeny," vyjadrila sa v minulosti  Martina Vlasáková, krajinárka, správa NP Poloniny. 

Kto sa však vie vysporiadať aj s extrémnym teplom, aj s extrémnou zimou je zubor. "Je huňatý, ale tým pádom, že srsť má izolačné vlastnosti, že ho chráni pred zimou, chráni ho aj v lese," dodal Juško. 

Klimatické zmeny ničia aj ľadovce. Viac vo videu TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy