Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Rodičia, nechcú si vaše deti umývať zuby? Ukážte im toto VIDEO
Zdielať na

Rodičia, nechcú si vaše deti umývať zuby? Ukážte im toto VIDEO

PRAHA . Dva hrochy, žijúce v pražskej ZOO by mohli ísť mnohým deťom príkladom. Zbožňujú čistenie zubov. Netreba im žiadnu obrovskú zubnú kefku, či pastu. Vystačia si s obyčajnou hadicou a prúdom vody.

Keď započujú zvuk striekajúcej vody, presne vedia, čo ich čaká. Poslušne otvoria papule a dovolia ošetrovateľom, aby im vyčistili ich úctyhodné zuby. "My takúto hygienu vo vnútri tlamy našich hrochov robíme niekoľkokrát týždenne a to hneď z niekoľkých dôvodov. Týmto spôsobom odstraňujeme z vnútra tlamy zbytok potravy a to zo záhybov zubov a ďasien. Súčasne to je akýsi druh zábavy pre ne, pretože prúdom vody sa im tie ďasná premasírovávajú a v lete je to pre nich v neposlednom rade forma osvieženia," uviedla hovorkyňa pražskej ZOO Lenka Pastorčáková. 

​Na to, že by hrochy mohla starostlivosť o zuby tak zaujať pritom prišli ošetrovatelia náhodou. "Potrebovali sme ich dostať von z boxu, tak som ich chcel vyhnať hadicou a zistil som, že sa im to vlastne páči. Tak sme to začali takto praktikovať," hovorí ošetrovateľ hrochov Jiří Svoboda. 

Potom, ako zvieratá celú procedúru úspešne absolvujú, čaká na ne aj sladká odmena. Dostanú totiž dávku čerstvej zeleniny, ktorú zbožňujú.

Súvisiace články