Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Elon Musk chce ľuďom vložiť čipy do hlavy, ovládali by tak elektroniku
Zdielať na

Elon Musk chce ľuďom vložiť čipy do hlavy, ovládali by tak elektroniku

WASHINGTON / Americký vizionár a vynálezca by chcel do hlavy ľudí dať čip. Ten by pomáhal jednotlivé elektronické zariadenia ovládať pomocou myšlienok. Ovládať počítač myšlienkami sa pritom vedci snažili už niekoľkokrát. Ako by mal tento jeho vynález na ľuďoch presne fungovať?

Elon Musk sa takto snaží posunúť svet elektroniky dopredu. Kvôli jeho nápadu vložiť do hlavy čipy, založil aj spoločnosť Neuralink, informovali o tom novinky.cz.  Vedci sa pritom snažili ovládať počítač hlavou už mnohokrát. Vyrábali najrôznejšie helmy, ktoré boli schopné zachytiť mozgové impulzy a preniesť ich v reálne činy na obrazovku. 

Veľmi spoľahlivé tieto technológie ale neboli, preto sa nikdy realizovať nezačali. Práve toto chce ale Musk zmeniť. Problém podľa neho je, že tieto helmy nedokázali snímať mozgovú aktivitu dostatočne presne. Riešením preto majú byť špeciálne mozgové implantáty, ktoré prostredníctvom lasera vložia pod ľudskú lebku. 

Špeciálny implantát, ktorý je zatiaľ známy len pod kódovým označení N1, potom bude vedieť snímať vysielané neuróny a premení ich v počítačoví algoritmus. Tak bude potom schopná elektronika reagovať na naše myšlienky. 

Vo chvíli ale, keď budete chcieť zapnúť mobil, bude vám stačiť len na to pomyslieť. Jednoduché, všakže? A to isté platí tiež v prípade spustenia jednotlivých aplikácii na počítači. Ovládať takto ale môžete aj iné veci. Americký vizionár vidí uplatnenie tohto čipu najmä v oblasti s fyzickým obmedzením, pomôcť tým chce ochrnutým pacientom. Najskôr potom by sa mohla celá technológia rozšíriť aj medzi bežných užívateľov.  

Tento špeciálny čip, ale zatiaľ, na ľuďoch testovaný nebol. Musk momentálne nemá ešte ani časový plán, kedy by sa mohol dostať na pulty do obchodov.  V súčasnosti totiž pracuje na zariadení, ktoré by bolo schopné pomocou laseru implantát do mozgu automaticky zaviesť. Práve vďaka tomu nebudú potrebné zložité chirurgické zákroky v nemocnici. Vynález od Neuralink by mohol tiež ovládať smartfóny, tablety, počítače a v podstate ďalšiu elektroniku, vylúčené nie sú ani Tesly. 

Pozrite si reportáž o naozaj vtipnom vynálezcovi. Čo urobil?

Súvisiace články