Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Slováci prišli s vynálezmi, ktoré pomôžu rodičom, školám aj zdravotníctvu. Im ale musí pomôcť Rašiho vláda
Zdielať na

Slováci prišli s vynálezmi, ktoré pomôžu rodičom, školám aj zdravotníctvu. Im ale musí pomôcť Rašiho vláda

BRATISLAVA / Hanlivé prirovnanie k montážnej dielni už nám Slovákom nesedí. Vo svete unikátnych technologických riešení máme čo ponúknuť, lenže našim novátorom potrebujeme poskytnúť pomocnú ruku. Úrad podpredsedu vlády pre investície sa snaží podporovať slovenské technologické firmy, aby prerazili v zahraničí, a tiež aby ušetrili peniaze školám a nemocniciam.

Vo firme majú Filipa u Rašiho vo vláde zase peniaze a možnosti. Spojením týmto dvoch môže vzniknúť úspešný, inovatívny projekt. "Majú vynikajúci nápad ale chýba im tá podpora, čo ďalej robiť, aby prekonali túto bariéru," vyjadril sa Richard Raši, podpredseda vlády pre Investície a informatizáciu.

Z technologické či digitálneho pohľadu dokážu slovenské firmy priniesť naozaj unikátne riešenia. Dokážu napríklad usporiť finančné prostriedky, zvýšiť bezpečnosť našich dát, ale napríklad aj zachraňovať ľudské, detské životy. "My sme vyvinuli unikátne počítačové vybavenie, kde nie je potreba, aby mal každý používateľ vlastný počítač alebo notebook. Stačí mu malá zobrazovacia jednotka," vysvetlil Stanislav Chlepko, konateľ spoločnosti. Tá sa jednoducho pripojí na zadnú stranu monitora. " Na tomto zariadení sa nenachádza žiaden procesor, harddisk, ktoré by sa mohli pokaziť. Všetko sa nachádza centrálne umiestnené na serveri," pokračoval Chlepko. 

"Nesedia žiaci, majú len klávesnicu, myš, displej a malú škatuľku, ktorá je pripojená na internet. Niekde v rohu miestnosti je veľká hučiaca vec, ktorá  všetko spracováva. Takže je jeden počítač, o ktorý sa stará jeden administrátor. Len jedna vec má veľký odber energie a len do jednej veci sa investuje, keď bude treba zvýšiť výkon," opísal funkčnosť Ondrej Macko, expert v oblasti IT. 

Spozornieť by mali školy a zdravotnícke zariadenia. Aj v tomto prípade totiž ide o peniaze. "70- percentnú úsporu nákladov na IT a 90- percentnú úsporu životného prostredia," podotkol Chlepko, konateľ spoločnosti. 

Inteligentný kiosk

Ďalší z inovatívnych objavov je lavička, na ktorej si môžete nielen nabiť mobil, či pripojiť sa na internet, ale je to aj inteligentný kiosk. "Priestor na informácie mesta, na nejaké účely. To znamená, že pre podujatie alebo zmenu v nejakom systéme. Vieme informovať o najbližších dopravných spojeniach alebo o výluke," vyjadril sa  Pavel Neština, konateľ spoločnosti. 

Záchrana pre dieťa zabudnuté v aute

Ďalší vynález je od študentov z Popradu zo Strednej priemyselnej školy techniky a dizajnu. Zachrániť by mal život dieťaťa, ktoré rodič zabudne v aute. Vymysleli špeciálny čip.  "Máme tu viacero senzorov - jeden senzor je v sedačke, ďalší pri vodičovi," informuje o vynáleze mechatronik Timotej Mudrák. 

Senzory budú zachytávať pohyb dieťaťa i vodiča. Ak vodič odíde, senzor zaznamená, že dieťa v aute zostalo a po siedmych minútach pošle sms na číslo, ktoré vopred zadáte. Ak sa nič neudeje, príde ďalšie varovanie v podobe prenikavého zvuku, ktorý bude počuteľný aj vonku, okoloidúcich tak upozorní na prítomnosť dieťaťa v aute. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy