Zatiahnuté
19°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Colníci upozorňujú dovolenkárov: TIETO suveníry si z dovolenky zobrať nemôžete
Zdielať na

Colníci upozorňujú dovolenkárov: TIETO suveníry si z dovolenky zobrať nemôžete

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Nejeden Slovák si z dovolenky prinesie suvenír, ktorý mu má pripomínať obľúbenú destináciu. Colný úrad ale upozorňuje, že nie všetko je dovolené. Za prevoz niektorých druhov hrozí pokuta.

Opatrnosť pri nákupe suvenírov je mimoriadne dôležitá, niektoré z nich totiž môžu byť vyrobené z chránených druhov rastlín a živočíchov. Tie podliehajú regulácii v medzinárodnom obchode. "Ohrozenými druhmi sú napríklad slony, nosorožce, primáty, papagáje, mačkovité šelmy, dravce, plazy, koraly, vybrané druhy mušlí, kaktusy, orchidey, tropické dreviny a iné," uviedla Katarína Daňková z Colného úradu Košice. 

Na miestnych trhoviskách alebo obchodoch v cudzine môžete bežne nájsť rôzne sošky zo slonoviny, šperky z koralov, či topánky z hadej alebo krokodílej kože. Výnimočná nie je ani čínska tradičná medicína, ktorá môže obsahovať časti tiel rôznych ohrozených druhov. "Kontrola sa vykonáva na colnom úrade v mieste vstupu do EÚ. Ak sa tento tovar bude nachádzať v batožine cestujúceho, bude zadržaný a budú požadované potrebné povolenia," pokračovala Daňková. 

V niektorých prípadoch hrozí dokonca i sankcia. V súčasnosti je zakázaný medzinárodný obchod s viac ako 900 druhmi rastlín a živočíchov.

Colníkom z košického úradu sa tento rok podarilo odhaliť exemplárny úlovok. Na letisku kontrolovali cestujúceho , ktorý sa vracal z pracovnej cesty.  "Kontrolou bolo zistené veľké množstvo mušlí a koralov, spolu 77 kusov. Spoločenská hodnota mušlí bola vyčíslená na 600 eur, a koralov na viac ako 500 eur," dodala Daňková. Takmer 40 kusov cestujúcemu colníci zadržali. 

Ako neprísť o peniaze ani o dovolenku: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy