Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nezvyčajný zásah hasičov. Z vysokozdvižnej plošiny zachraňovali tri malé bociany
Zdielať na

Nezvyčajný zásah hasičov. Z vysokozdvižnej plošiny zachraňovali tri malé bociany

HRADNÁ / Prinášame vám nezvyčajný zásah hasičov v Hradnej pri Detve. Z vysokozdvižnej plošiny zachraňovali tri malé bociany. Na stĺpe elektrického napätia ich zavalilo poškodené hniezdo. Pomoc volali domáci, ktorí sa o rodinu bocianov starajú dlhé roky.

Veľké hniezdo s bocianmi v Hradnej je už akousi miestnou atrakciou. Pre domácich je to priam srdcová záležitosť, na bociany sústavne niekto zo susedov dohliada. Veľký vietor, ktorý sa prehnal obcou, potrápil nielen ľudí, ale aj rodinu bocianov. "Prišiel vietor, ktorý nám tu urobil šarapatu. Pobralo nám tu krytiny, susedom trampolínu. Bociany, o ktoré sa tu staráme, tak nám ich prevrátil, rozstrapatil im hniezdo," opisuje obyvateľ Hradnej. 

"Časť hniezda bola preklopená a zasypalo mláďatá. Boli tam tri mláďatá, nedokázali sa dostať spod tej vrstvy prepletených konárov," približuje zoológ Vladimír Hrúz. Rodičia stihli z hniezda uletieť a zopodiaľ znepokojene sledovali priebeh záchrannej akcie. Elektrikári najskôr drôty vyskratovali a hasiči sa do niekoľko metrovej výšky k porušenému hniezdu dostali na plošine.

Časti poškodeného hniezda sa podarilo nadvihnúť a mláďatá vyslobodiť. A kým rodičia lietali ponad stĺp, chlapi opravili to, čo vietor pokazil. Aby si mohla rodinka v Hradnej aj naďalej pokojne nažívať. "Už sú také veľké, že už budú opúšťať hniezdo a rozlietavať sa po okolí," hovorí Vladimír Hrúz. "Je to miestna atrakcia, aj cyklisti sa zastavujú. Sú to naše bociany, my si ich samozrejme chránime," dodáva obyvateľ Hradnej. 

Bociany sú vtáky sťahovavé a mnohé z nich si obľúbili región Turca. Viac vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy