Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Ruské ministerstvo chce pivo vyhlásiť za nealkoholický nápoj. V poslaneckých kruhoch to vyvolalo šok
Zdielať na

Ruské ministerstvo chce pivo vyhlásiť za nealkoholický nápoj. V poslaneckých kruhoch to vyvolalo šok

Archívna reportáž

Ako môže chutiť pivo z Marsu? Práve chmeľ je plodina, ktorej sa na tejto červenej planéte darí najviac.

MOSKVA / Ministerskí úradníci v Rusku prišli s návrhom zákona, ktorým by obľúbený chmeľový nápoj vyhlásili za nealkoholický nápoj. Reakcie sú rôzne, kým sa pivovarníci z návrhu tešia, poslanci bijú na poplach. Pivo je totižto jeden z kľúčových dôvodov rozšírenia epidémie alkoholizmu v Rusku, ktorá decimuje najmä mužskú populáciu.

Ruské ministerstvo priemyslu a obchodu prišlo s revolučným nápadom vyhlásiť pivo za nealkoholický nápoj. Informovala o tom agentúra RBK s odkazom na text rozvojovej obchodnej stratégia pre nasledujúcich šesť rokov. Pivovary prijali správu s nadšením, v poslaneckých kruhoch ale podľa agentúry TASS plán vyvolal šok. Jeden z poslancov chce ministerstvo dokonca zažalovať.

Alkohol je v Rusku chronický problém

V niektorých regiónoch po desaťročia decimuje hlavne mužskú populáciu. Občasné vládne ozdravné programy hraničiace s prohibíciou zostávajú bez výsledku, ľud si už zvykol vyrábať podomácky vyrobenú "samohonku". Úrady manévrujú s cenovou reguláciou, znižovanie cien ale epidémiu alkoholizmu len zhoršuje, zvyšovanie zas podnecuje nebezpečnú domácu produkciu, z ktorej hrozí otrava metanolom.

Ministerskí úradníci si od svojho návrhu sľubujú oživenie trhu, ktorý je v Rusku v kríze, okrem iného aj v dôsledku západných sankcií. Pivovary tvrdia, že doterajšia právna úprava regulujúca predaj alkoholu, údajne jedna z najtvrdších na svete, je voči pivu diskriminačná. Výrobcovia tvrdého alkoholu, teda hlavne vodky, naopak pre zmenu nevidia dôvod.

Návrh vyvolal zdesenie 

Medzi poslancami podľa ruských médií vyvolal ministerský návrh zdesenie. Za bezzásadovú a cynickú provokáciu označil plán bývalý ruský hlavný hygienik, poslanec Štátnej dumy Gennadij Oniščenko. "To teraz budeme pivo predávať v školách a predpisovať dojčiacim matkám, aby sme zvýšili laktáciu?" komentoval ironicky v rozhovore s novinármi ministerský zámer. Na pôvodcu nápadu chce podať žalobu.

Podľa nezávislých expertov nespadol návrh ministerstva obchodu z neba, pretože pivo bolo v Rusku na zoznam alkoholických nápojov zaradené až v roku 2011. Do tej doby predaj nepodliehal obmedzeniam, takže postupne sa tento nápoj dostal na prvé miesto v zozname príčin alkoholizmu. Dnes zákon zakazuje jeho nočný predaj, pivo sa nesmie predávať v pouličných stánkoch a neprípustná je aj jeho distribúcia v plastových fľašiach s objemom nad poldruha litra.

Diaľnicu v Pensylvánii zalialo pivo. Viac sa dozviete vo videu: 

Súvisiace články