Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Do konca storočia sa svetová populácia priblíži až k 11 miliardám
Zdielať na

Do konca storočia sa svetová populácia priblíži až k 11 miliardám

Archívna reportáž

NEW YORK / Do polovice storočia bude na svete o dve miliardy ľudí viac ako dnes, takúto prognózu zverejnila OSN. Rast počtu ľudí sa síce spomaľuje a populácia bude starnúť, no aj tak bude v roku 2050 na našej planéte 9,7 miliardy obyvateľov.

Podľa expertov z OSN bude viac ako polovica celkového nárastu svetovej populácie udaná zvyšovaním počtu obyvateľov deviatich krajín, ktorými sú India, Nigéria, Pakistan, Kongo, Etiópia, Tanzánia, Indonézia, Egypt a Spojené štáty. Zo všetkých svetových regiónov by malo najviac ľudí pribudnúť v subsaharskej Afrike, kde sa ich počet do polovice storočia takmer zdvojnásobí. "Veľká časť najrýchlejšie rastúcej populácie je v najchudobnejších krajinách, kde rast počtu obyvateľov prináša nové výzvy pre boj s chudobou," uviedol generálny tajomník OSN pre ekonomické a sociálne otázky Lu Čen-min. 

Podľa OSN svetová populácia bude naďalej starnúť, a to najmä v súvislosti so zvyšujúcou sa priemernou dĺžkou života a so znižujúcim sa počtom detí na matku. Zatiaľ čo v roku 1990 bol celosvetový priemer pôrodov na jednu ženu 3,2, tento rok je to 2,5 a pre rok 2050 sa odhaduje 2,2 pôrodov. To je podľa expertov len o desatinu pod najnižšou hodnotou, ktorá zaisťuje, že počet obyvateľov neklesá. 

Vôbec najvyššie číslo, na ktoré by celosvetová populácia mohla vyrásť je podľa odhadov OSN 11 miliárd, ktoré by mohli na Zemi žiť už do konca storočia. Vzhľadom na zložitú predvídateľnosť vývoja je ale podľa šéfa demografického oddelenia OSN Johna Wilmotha ťažké povedať, či k tomu nedôjde o niečo alebo neskôr, alebo či číslo nebude vyššie alebo nižšie. 

Rok 2018 bol v demografickom vývoji Slovenska prelomový. Prečo? Dozviete sa v reportáži.

Súvisiace články