Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Na východe Slovenska môžu ľudia pozorovať nočnú oblohu z Marsu
Zdielať na

Na východe Slovenska môžu ľudia pozorovať nočnú oblohu z Marsu

KOLONICKÉ OBSERVATÓRIUM / Unikát, aký nikde inde na Slovensku ani v okolitých štátoch nenájdete. Na východe Slovenska môžu ľudia pozorovať nočnú oblohu z Marsu. Jedinečné zariadenie zhotovili na Kolonickom observatóriu, na mieste s najtmavšou oblohou na Slovensku. Pozrite sa, ako na mobilnú stanicu MARS reagovali prví turisti.

Obrovskú rotačnú plošinu priviezli na nákladiakoch. Má priemer desať metrov. S takouto kovovou konštrukciou sa ani skúsení majstri doteraz nestretli. Priestranná plocha pred planetáriom a otvorený horizont boli pre toto jedinečné zariadenie ideálnym miestom.

"Nemá obdobu na Slovensku a zdá sa mi, že ani v blízkych krajinách Európy," vraví riaditeľ Vihorlatskeh hvezdárne Igor Kudzej. A je tu premiéra. Zariadenie MARS prvýkrát vyskúšala skupina turistov.

Počas nočného pozorovania sa plošina otáča. To umožňuje návštevníkom vidieť stále iné fragmenty hviezdnej oblohy. Všetky sedadlá sú polohovateľné. "Dá sa to aj v ľahu dobre, nemusíme sa zakláňať, nebolí nás krk," chvália turisti. 

"Teraz sme plošinu pootočili o 180 stupňov a návštevníci sa môžu pozerať na severnú časť oblohy," dodáva Kudzej. Ideálny čas na pozorovanie nočnej oblohy je asi hodinu a pol po západe slnka. Z Kolonického observatória môžu návštevníci vidieť Mliečnu cestu a tisíce hviezd bez ďalekohľadu. "V dnešnej pretechnizovanej dobe sa často pozorovanie hviezd mení na počítačové spracovanie toho, čo nám robotické ďalekohľady napozorovali. Ale nám chýbala tá romantika. A toto je ten návrat k romantike, keď sme ako deti pozorovali hviezdy, prvé stretnutia, prvé rande pod hviezdami," vysvetlil s úsmevom Kudzej. 

Pozrite si archívnu reportáž o divadle na oblohe: 

Súvisiace články