Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Už dva roky čakáme, aby sa bezpečnostná stratégia dostala do parlamentu. Opozícia hovorí o hanbe
Zdielať na

Už dva roky čakáme, aby sa bezpečnostná stratégia dostala do parlamentu. Opozícia hovorí o hanbe

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Spor SNS a rezortu diplomacie, pre bezpečnostnú stratégiu Slovenska, sa zrejme tak skoro neskončí. Hoci na vláde bol materiál schválený aj ministrami SNS, poslanci majú stále výhrady. A tak už dva roky čakáme na to, aby sa materiál dostal do parlamentu. Opozícia hovorí o hanbe. A mimo kamier a potichu, pritakávajú aj niektorí koaliční politici.

Horúci zemiak v podobe bezpečnostnej stratégie síce vláda upiekla a aj schválila pred dvoma rokmi, napriek tomu do dnešného dňa na rokovanie parlamentu predložený nebol. Ešte v januári minister obrany tvrdil, že bezpečnostnú stratégiu v podobe, v akej ju vláda schválila, bude prezentovať aj pred vlastnými poslancami. 

Začiatkom mája mal bezpečnostný výbor na stole návrh Andreja Danka, aby do parlamentu takáto stratégia predložená nebola. Tento návrh nepodporili ani koaliční poslanci. Napriek tomu, zatiaľ takýto bod na rokovaní parlamentu nie je a všetci čakajú, či sa vôbec dostane. "Nemôžem sa vyjadrovať, lebo naozaj nie som ten, ktorý zodpovedá za vypracovanie bezpečnostnej stratégie. To patrí do portfólia ministra. Ja predpokladám, že sa nájde zhoda, aby to bolo vyriešené," uviedol Ján Hoľko, generálny tajomník ministra obrany. 

Či sa to stihne do konca volebného obdobia, ale jednoznačné nie je, keďže pár dní dozadu SNS dala hlasne najavo, že bez zmien, s bezpečnostnou stratégiou súhlasiť nebude. "Je to pár viet. Vtedajší pán predseda Fico nám sľúbil, že to zmenia, ale pán minister zahraničných vecí jednoznačne povedal, že on na tom dokumente nebude nič meniť, tak to stojí tam, kde to je," povedal Anton Hrnko, poslanec NR SR za SNS. "My s tým nemáme žiadny problém, lebo si myslíme, že to je kvalitný materiál, aj vláda to schválila, takže my s tým nemáme žiadny problém," podotkol Tibor Bastrnák, poslanec NR SR za Most-Híd. "Bol by som veľmi rád, ak by sme bezpečnostnú a aj obrannú stratégiu naozaj prerokovali v NR SR a shválili," povedal Jaroslav Baška, poslanec NR SR za Smer-SD. "Je to obrovská hanba tejto vládnej koalície, že my ideme podľa dokumentov, ktoré sú viac ako 10 rokov staré," poznamenal Ľubomír Galko, poslanec NR SR za SaS. "Pán Danko sa už dlhé roky chová ako agent ruských záujmov a nevidím dôvod, prečo by to zmenil pred voľbami," dodal Miroslav Beblavý, nezaradený poslanec NR SR. 

Hoci výnimočne sa koalícia a aj opozícia zhodujú v tom, že novú bezpečnostnú stratégiu potrebujeme, zdá sa, že v koalícii je to tak náročná a horúca téma, že do konca volebného obdobia sa do parlamentu ani dostať nemusí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy