Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vyhorenie už nebude bežným vyčerpaním. Odborníci ho považujú chorobu
Zdielať na

Vyhorenie už nebude bežným vyčerpaním. Odborníci ho považujú chorobu

BRATISLAVA / Svetová zdravotnícka organizácia sa rozhodla zaradiť takzvaný syndróm vyhorenia do zoznamu chorôb. To znamená, že vyhorenie už nebude brané ako bežné vyčerpanie, ale ako choroba, ktorú je potrebné liečiť, alebo jej predchádzať, čiže platené študijné voľno. V Českej republike práve v týchto dňoch poslanci navrhli niečo podobné.

Syndróm vyhorenia sa podobá na vyhorenú pahrebu, len s tým rozdielom, že namiesto polienok človek vyčerpal všetku svoju emocionálnu, mentálnu a telesnú energiu. "Stráca záujem o prácu, ktorá ho kedysi bavila, alebo o vzťahy, ktoré kedysi považoval za významné," opísal Karol Kleinmann, klinický psychológ.

V prvej fáze je to veľké nadšenie, keď si na seba naberie priveľa práce a povinností, v druhej prichádza sklamanie, že nedokáže splniť nereálne očakávania, v tretej fáze prichádza úzkosť a nechuť, no a v štvrtej fáze podráždenosť, roztržitosť a zabúdanie. "Ak sa to nezastaví včas, môže sa aj zosypať," poznamenal Mgr. Karol Kleinmann. Postihuje najmä takzvané pomáhajúce profesie. "Zdravotné sestry, lekári, policajti, záchranári," vymenoval klinický psychológ. Ale aj psychológovia, alebo mamičky na materskej.

​​Podobným povolaním, ktoré už od nepamäti postihoval syndróm vyhorenia, je učiteľstvo. Napríklad v ČR podľa prieskumu až 61% učiteliek materských škôl trpí týmto syndrómom. Na Slovensku také prieskumy nemáme, ale podľa viacerých odborníkov veľké rozdiely nebudú. "Nemáme žiadne prieskumy," upozornil Vladimír Crmoman, prezident SKU. 

Svetová zdravotnícka organizácia ale nedávno oznámila, že syndróm vyhorenia definovala v Medzinárodnej klasifikácii chorôb. "Už to nebude môcť niekto považovať za nejaký manier, je to vážna diagnóza," povedal Karol Kleinmann. Keďže klasifikácia bude platná v roku 2022, v Českej republike prišli poslanci strany STAN s návrhom, aby učitelia mali možnosť po 10 rokoch praxe, na jeden rok plne plateného študijného voľna. Taký návrh by sa páčil aj mnohým na Slovensku. "Pri súčasnom zvyšovaní sa veku učiteľov, musíme prichádzať s opatreniami, aby sme predchádzali vyhoreniu učiteľov," informoval Miroslav Sopko, poslanec NR SR za OĽaNO. 

Podľa iných je malá pravdepodobnosť, že návrh v Česku prejde a podobné by to bolo aj na Slovensku. "Pedagogickému zamestnancovi a odbornému zamestnancovi zamestnávateľ povolí prerušenie výkonu pracovnej činnosti najviac na jeden školský rok, ak pedagogický zamestnanec alebo odborný zamestnanec vykonával pracovnú činnosť nepretržite najmenej desať rokov. Pedagogickému zamestnancovi alebo odbornému zamestnancovi za čas prerušenia výkonu pracovnej činnosti nepatrí mzda alebo plat," dodala Andrea Pivarčiová, hovorkyňa ministerstva školstva SR. 

Súvisiace články