Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Tragická nehoda lodí na Dunaji: Počet obetí stúpol na desať
Zdielať na

Tragická nehoda lodí na Dunaji: Počet obetí stúpol na desať

BUDAPEŠŤ / Počet potvrdených obetí tragickej zrážky lodí na Dunaji, ku ktorej došlo minulý týždeň v centre Budapešti stúpol na 10. Dve telá objavili potápači na mieste, kde leží potopená loď Morská panna. Ďalšie rieka vydala až 130 kilometrov od miesta nešťastia. Potápači tak pátrajú po osemnástich ďalších ľuďoch, ktorí sú oficiálne nezvestní. Preniknúť k vraku lode a podrobne ho preskúmať je pre záchranárov stále veľmi nebezpečné.

Podľa maďarského webu infstart.hu v pondelok večer identifikovali ôsmu obeť nehody dvoch lodí, ktorá sa skončila tragicky. Na vyhliadkovej lodi sa nachádzalo 33 turistov z Kórey. Telo mali nájsť pri obci Harta asi 100 kilometrov južne od hlavného mesta v Báčsko-malokumánskej župe Kecskemét. Objaviť ho mala podľa spravodajského webu kalohirek.hu obyvateľka, ktorá to nahlásila na políciu. Identitu muža zatiaľ ale nezverejnili. Podľa informácií maďarských médii bol zakliesnený do lana zakotvenej nákladnej lode. 

Potápačom sa už podarilo vytiahnuť prvé telo aj zo samotného vraku lode Morská panna.

Maďarskí potápači našli v pondelok dve telá. Zatiaľ ale nie je známe či ide Kórejčanov, ktorí boli obeťami tragickej nehody dvoch lodí. Pátranie po obetiach stále pokračuje.

Všetci čakali, že Dunaj už bude pokojnejší, prúd slabší a hladina vody nižšia. Nestalo sa tak. Potápači navyše zistili, že vrak lode Morská panna sa nachádza ešte hlbšie, než pôvodne avizovali - až deväť metrov pod hladinou Dunaja. "Pokúsiť sa preniknúť do vraku je za súčasných podmienok veľmi nebezpečné,"  povedal János Hajdu, riaditeľ Protiteroristického centra. 

Juhokórejskí špecialisti ale boli od začiatku napriek veľkému riziku odhodlaní čo najskôr potopenú loď preskúmať. Obávali sa totiž, aby silný prúd Dunaja neodniesol telá obetí preč. Záchrana tiel je pre nich v tejto chvíli prioritou. Maďarskí záchranári by uprednostnili presne opačný postup. "Našim cieľom je čo najrýchlejšie vyloviť vrak lode z dna," pokračoval Hajdu.  

Plávajúci žeriav s nosnosťou 200 ton, ktorým chcú vyzdvihnúť loď z dna však dorazí na miesto nešťastia až v nasledujúcich dňoch. Maďarské úrady napokon súhlasili s plánom Juhokórejčanov. Tí preto pokračovali v prípravách na zostup k potopenej lodi Morská panna. Nie je to pritom žiadna maličkosť. V miestach, kde loď leží dosahuje prúd rieky rýchlosť štyri metre za sekundu. Teplota vody je asi pätnásť stupňov a viditeľnosť prakticky nulová. Juhokórejčanov ženú vpred aj správy o mŕtvych telách, ktoré v posledných dňoch Dunaj vydal zo svojej moci. Najmenej jedno z nich mohlo patriť jednej z obetí tragédie v centre Budapešti. 

"Naši zástupcovia úzko spolupracujú s maďarskými úradmi. Zatiaľ však nemáme informácie o identifikácii obete. Musíme počkať," vyjadril sa Song Šun-Keun, zástupca Juhokórejskej ambasády. 

Maďarské médiá sledujú aj osud 64-ročného kapitána výletnej lode, po zrážke s ktorou skončilo menšie vyhliadkové plavidlo Morská panna na dne Dunaja. Podľa zverejnených informácií kapitán údajne ignoroval pravidlá dopravy po rieke. Nekontaktoval kapitána Morskej panny, neinformoval ho o predbiehaní, a po nehode nezapol sirénu, ktorá by na nešťastie upozornila, ani nekontaktoval políciu.

Viac o tragickej nehode lodí na Dunaji vo videu TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy