Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nehoda lode v Benátkach postavila na nohy aktivistov. Žiadajú zákaz veľkých lodí v meste
Zdielať na

Nehoda lode v Benátkach postavila na nohy aktivistov. Žiadajú zákaz veľkých lodí v meste

BENÁTKY / S hrôzou v hlase spomínajú svedkovia nedeľňajšej nehody výletnej lode v Benátkach na to, čo videli. Veľká výletná loď pri pokuse o zakotvenie narazila do móla a menšieho zakotveného plavidla a zranila štyroch turistov. Podľa Benátčanov bolo iba otázkou času, kedy sa niečo také stane.

"Bolo hrôzostrašné sledovať ako tá veľká loď vráža do tej malej," povedal svedok Robert May. To, čo sa dialo v benátskom prístave sa totiž nevidí každý deň. Mnohí Benátčania jedným dychom dodávajú, že na túto hrozbu upozorňovali už dávno. "Odborníci vraveli, že raz k tomu dôjde, no a došlo," povedal Benátčan Maurizio Reghellini.

Kolíziu veľkej výletnej lode, ktorá pre technické problémy vrazila do móla a menšej lode tak okamžite využili aktivisti, bojujúci proti veľkým lodiam v benátskej lagúne. "Tejto nehode sa dalo zabrániť. Tieto lode by vôbec nemali mať povolenie vplávať do mesta," tvrdí Benátčanka Susanna Sartori.

O potrebe obmedzenia premávky veľkých lodí v lagúne sa pritom hovorí už dlhú dobu. Ich odporcovia poukazujú napríklad na to, že znamenajú príliš veľké riziko pre krehký ekosystém Benátok a mnohé tamojšie pamiatky.

Lode s výtlakom väčším ako 96 000 ton pritom z benátskej Giudeccy vykázali už pred šiestimi rokmi. Zároveň vtedy obmedzili aj počet menších lodí, ktoré môžu kanálom preplávať na päť za deň. Po dvoch rokoch však spomínaný zákon prestal platiť. Legislatíva sa bude meniť aj v budúcnosti. Tie najväčšie lode, vážiace viac ako stotisíc ton by mali po novom smerovať do prístavu v Marghere, dostatočne ďaleko od historického centra Benátok. Pár rokov však ešte potrvá, kým sa podarí toto nariadenie uviesť do platnosti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy