Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Kočner mal zabezpečiť špecializovaný tím prokurátorov, tvrdí vo výpovedi Peter Tóth
Zdielať na

Kočner mal zabezpečiť špecializovaný tím prokurátorov, tvrdí vo výpovedi Peter Tóth

BRATISLAVA / Marián Kočner, obvinený aj v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, údajne vo svojom najbližšom okolí šíril informácie, že na Generálnej prokuratúre vymyslel a zabezpečil vytvorenie špecializovaného tímu prokurátorov. Cez vtedajšieho generálneho prokurátora Dobroslava Trnku údajne zabezpečil vytvorenie protizločineckého Odboru špeciálneho určenia. Tvrdí to vo svojej výpovedi jeho niekdajší priateľ, Peter Tóth. Tóth svedčí v prípade "Kuciak" proti Kočnerovi, lebo sa domnieva, že vraždu novinára objednal práve on.

Marian Kočner a Peter Tóth mali dlhé roky veľmi blízky, priateľský vzťah. Po vražde Jána Kuciaka, Tóth údajne zistil, že mu Kočner klame, keď spolu hovorili o prípade. Klamať mal aj v tom, keď sa Kočnera pýtal na jeho prepojenia s Alenou Zsuzsovou. Kočer ale svoje okolie klamal zrejme aj v iných prípadoch. Vyplýva to z výpovede Petra Tótha, ktorý ako svedok v prípade vraždy novinára vypovedal pred vyšetrovateľom na výsluchu dňa 25.3.2019. Tóth mal pri výsluchu uviesť, že vraj Kočner vymyslel a presadil zriadenie Odboru špeciálneho určenia Generálnej prokuratúry SR, keď prokuratúre velil Dobroslav Trnka.

Povedať im to mal takto. "Doslova predo mnou sa vyjadril: "Ja som zo Šuflíka urobil riaditeľa Odboru osobitného určenia". Bolo nepochybné, že si od tejto skutočnosti veľa sľuboval a že očakával od Petra Šufliarskeho, za takéto povýšenie do významnej funkcie, vďačnosť," povedal vo svojej výpovedi svedok v prípade "Kuciak" Peter Tóth. 

Odbor osobitného určenia naozaj vznikol v čase, keď prokuratúre šéfoval Trnka. Koncom roka 2009 bolo v elitnom tím deväť prokurátorov, ktorí s celoslovenskou pôsobnosťou vyšetrovali a dozorovali tie najzávažnejšie mafiánske prípady organizovaných skupín.  Jednou zo zakladateliek bola aj vtedajšia prokurátorka Eva Mišíková. Tá odmieta akúkoľvek spojitosť Kočnera so vznikom ich špeciálneho tímu. "Ja vylučujem takúto možnosť, že Odbor osobitného určenia vznikol na popud akejkoľvek osoby, ktorá bola mimo rezortu. Iniciatíva vyšla od konkrétnych prokurátorov trestného odboru," vyjadrila sa Mišíková. 

Elitným prokurátorom šéfoval Šufliarsky

Faktom je, že elitným prokurátorom naozaj šéfoval Peter Šufliarsky, neskôr prvý námestník generálneho prokurátora Čižnára. Doktorka Mišíková tvrdí, že o šéfovi tímu rozhodlo výberové konanie. "Nakoniec bolo rozhodnuté, že aby som ja zostala zástupkyňou riaditeľa. Ja vylučujem, že by bol generálny prokurátor nejakým spôsobom motivovaný na vytvorenie tohto odboru," dodala Mišíková, advokátka a bývalá prokurátorka OOU GP SR. 

TV JOJ kontaktovala aj prokurátora Šufliarskeho. Ten na obsah výpovede Petra Tótha k tomu, že Kočner mal stáť za vznikom oboru, ktorý viedol, zareagoval takto: "Sme sa zúčastnili riadneho výberového konania, ktoré sme úspešne absolvovali. Vylučujem, že by iná osoba vrátane osoby Mariana Kočnera mala vplyv na rozhodnutie generálneho prokurátora zriadiť a mňa ustanoviť do funkcie."

Šufliarskeho kariéra vrcholového prokurátora skončila nedávno, práve pre kontakty s Kočnerom. Vzájomné sms správy a rozsiahlu komunikáciu pred médiami zatajil. Tóth ale vyšetrovateľom mal opísal vzťah Kočnera k Šufliarskemu a vraj ho Kočner vnímal už dlhší čas negatívne. Tóth mal policajtom ich vzájomný vzťah opísať takto: "Kočner mi v tejto súvislosti viackrát povedal, že Peter Šufliarsky je zlý, nebezpečný a zákerný človek. Dodávam, že Kočner sa sťažoval na to, že Šufliarsky sa už neozýva, a že na jeho správy odpovedá vyhýbavo, že si do neho drží odstup."

Aj k tejto skutočnosti Šufliarsky pre TV JOJ zareagoval v telefonickom rozhovore s tým, že reaguje hoci s Tóthovou výpoveďou oboznámený nie je.

"Vylučujem, že by som bol človek zákerný. Z jeho pohľadu ak niekto nerobí to, čo on chce, môže to vnímať týmto spôsobom. Ale ako som aj v minulosti uviedol, nemal som dôvod sa s ním opakovane stretnúť, hoci som bol na stretnutia pozývaný. Či som bol na Slovensku alebo v cudzine," dodal Peter Šufliarsky. 

Peter Tóth v prípade vraždy novinára vypovedal minimálne dva krát. Proti Kočnerovi vypovedá aj v ekonomickej miliónovej kauze známej ako televízne zmenky.

O kauze sms správ medzi Kočnerom a Šufliarskym sa dočítate viac TU:


Súvisiace články

Najčítanejšie správy