Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Za odbery platiť zrejme nebudeme, Všeobecná zdravotná poisťovňa rokuje s firmou Medirex
Zdielať na

Za odbery platiť zrejme nebudeme, Všeobecná zdravotná poisťovňa rokuje s firmou Medirex

BRATISLAVA / Premiér Peter Pellegrini registruje problém so zazmluvnením laboratórií zo strany Všeobecnej zdravotnej poisťovne a žiada o jeho urýchlené vyriešenie, aby neboli ohrození pacienti. Podľa informácií TV JOJ aj po urgencii ministerky Andrey Kalavskej sa VšZP opäť posadila za stôl so spoločnosťou Medirex. Návrh kompromisnej zmluvy by mal byť na stole v priebehu pondelka alebo utorka.

Podľa informácií TV JOJ aj po urgencii ministerky Andrey Kalavskej sa VšZP opäť posadila za stôl so spoločnosťou Medirex. Na obidvoch stranách je údajne vôla dospieť ku kompromisu a problém by vraj mohol byť vyriešený v priebehu dnešného popoludnia.

"Budeme to musieť riešiť tak, že pacientov, ktorí sa dajú preobjednať, preobjednáme. A tí, čo majú plánované operácie a čakajú na ne aj pol roka tak majú dve možnosti. Buď si to zaplatia a budú si to vymáhať spätne od poisťovne. Alebo budú si to riešiť priamo v odberovom centre Medirexu," uviedla pre televíziu JOJ lekárka.

Napriek odporúčaniam, ktoré lekári dostali, že si majú zazmluvniť iných poskytovateľov. Tí zasa odkázali, že na nové zmluvy nemajú kapacity. "Považujeme za potrebné informovať všetkých ostatných poskytovateľov zdravotnej starostlivosti na Slovensku, že naše kapacity sú prispôsobené objednaným objemom zdravotnej starostlivosti jednotlivými zdravotnými poisťovňami a v súčasnosti nie sme z dôvodu personálnych a technických limitov schopní prijímať žiadne ďalšie dodatočné požiadavky na vyšetreni," uviedla v stanovisku spoločnosť Alpha Medical. 

"Ja si neželám, aby na nič v systéme, doplácal pacient," uviedla v pondelok ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská. Menej problémov by mohli mať nemocnice, ktoré najčastejšie riešia neodkladné a akútne prípady, čo poisťovňa bude akceptovať. "My máme aktuálne platnú zmluvu a všetky vyšetrenia pre našich pacientov sú realizované," uviedla Renáta Vandriaková, riaditeľka Univerzitnej nemocnice v Bratislave. 

"Všeobecná zdravotná poisťovňa iniciovala rokovanie s Medirexom dnes dopoludnia. Na oboch stranách je vôla dohodnúť sa na podmienkach novej zmluvy od júna," uviedla v stanovisku VšZP Jana Martanovičová.

V pondelok k dohode nedošlo. Rokovania budú pokračovať v utorok. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy