Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Peter Kažimír si ako guvernér prilepší. Jeho plat môže dosiahnuť 20 000 eur
Zdielať na

Peter Kažimír si ako guvernér prilepší. Jeho plat môže dosiahnuť 20 000 eur

BRATISLAVA / Peter Kažimír v pondelok oficiálne prebral vedenie Národnej banky Slovenska. Premiér Peter Pellegrini Kažimíra oficiálne uviedol do funkcie guvernéra Národnej banky.

Peter Kažimír končí ako členu Smeru-SD a začína ako guvernér národnej banky. Ukončenie členstva oznámila strana v pondelok po tom, čo bývalého ministra financií do funkcie guvernéra národnej banky uviedol premiér Pellegrini. Kažimír si navyše novou stoličkou výrazne prilepší aj platovo. Kým ako minister zarábal cez 4000 eur, mesačná mzda guvernéra národnej banky a ako člena bankovej rady sa môže vyšplhať až na 20 000 eur. Peter Kažimír svoj plat zatiaľ nezverejnil. 

Na pôde národnej banky sa najprv stretli už teraz bývalý guvernér Jozef Makúch, ktorý zastával tento post od roku 2010 a jeho nástupca Peter Kažimír. Obaja potom spoločne privítali premiéra Pellegriniho. Nebýva zvykom, že by uvádzal do funkcie premiér. Otázkou preto je či bude zachovaná nezávislosť národnej banky. Peter Pellegrini ako aj Peter Kažimír sú starí známi, o čom svedčila aj žoviálna atmosféra. "Ani by som si nebol pomyslel, keď som v roku 2012 nastupoval k tebe, na základe tvojej ponuky, ako tvoj štátny tajomník ministerstva financií," adresoval Pellegrini Kažimírovi.

Premiér zároveň povedal, že ide síce o nezávislú inštitúciu, ale bez návrhu vlády by sa Peter Kažimír na jej čelo nedostal a preto prišiel osobne. "Možno z toho spravíme tradíciu," povedal Pellegrini. 


Kažimír sa v pondelok zároveň vzdal členstva v strane Smer-SD. 

Nový guvernér NBS Peter Kažimír nastúpil do funkcie 1. júna 2019. Ako Kažimír uviedol, členstva v strane Smer-SD sa plánuje vzdať v najbližších dňoch. Funkcia guvernéra Národnej banky Slovenska ako aj samotná Národná banka Slovenska sú apolitické.

Peter Kažimír sa chce zamerať na inovácie v oblasti platobných služieb, na zvyšovanie finančnej gramotnosti obyvateľov Slovenska, ktorú označil ako problémovú a na ochrane spotrebiteľa. 

Bývalý minister financií Peter Kažimír sa rozhodol ujať kresla guvernéra Národnej banky Slovenska. Miesto po ňom na čas prebral premiér Peter Pellegrini, a to dovtedy, kým sa ho neujal Ladislav Kamenický. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy