Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Kiska v NATO: EÚ potrebuje hlbšiu spoluprácu s NATO a zvýšenie výdajov na obranu
Zdielať na

Kiska v NATO: EÚ potrebuje hlbšiu spoluprácu s NATO a zvýšenie výdajov na obranu

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Európska únia potrebuje hlbšou spoluprácu s NATO a taktiež zvyšovať výdaje na svoju obranu. V prejave na zasadnutí Parlamentného zhromaždenia NATO to povedal slovenský prezident Andrej Kiska. Kritiku amerického prezidenta Donalda Trumpa, že Európa vynakladá na obranu málo, označí Kiska za oprávnenú.

"Som rád, že investujeme viac do obrany a že vieme, akým hrozbám čelíme. Je dôležité, aby sme peniaze vynakladali vhodne. Potrebujeme viac spolupráce medzi NATO a Európskou úniou," uviedol Andrej Kiska.  

Podľa slovenského prezidenta sa otázka nákladov na obranu stala vo verejnosti nepopulárna. "Našou povinností je vysvetľovať občanom, že keď sa chceme stať bezpečnejšími, tak Európa si splní úlohu a bude investovať do našich síl. To znamená pripravenejšiu európsku časť NATO," dodal. 

​Kiska súhlasí s vyjadreniami prezidenta Donalda Trumpa, ktorý európskych členov NATO vyzval k zvyšovaniu výdajov na obranu. "Vypočuli sme si kritiku z druhého brehu Atlantiku, že si Európa neplní svoje povinnosti, ako by mala. Do veľké miery je to pravda," povedal. 

Podľa hlavy slovenského štátu sa situácia ohľadne financovania obrany európskymi štátmi zlepšuje, ale naďalej zaostava za tým, čo by bolo možné považovať za rovnaké zdieľanie bremena v rámci NATO. Kiska taktiež povedal, že štáty aliancie by rovnako ako Rusko mali byť schopní nasadiť svoje armádne jednotky v priebehu hodín či dní. 

K zvyšovaniu obranných výdajov sa zaviazalo aj Slovensko. Podpredseda parlamentu a líder strany Most-Híd Béla Bugár v prejave na zasadnutí Parlamentného zhromaždenia NATO potvrdil, že Bratislava chce 2-percentnú úroveň dosiahnuť už v roku 2022. Oproti pôvodným predpokladom teda o dva roky skôr.

K financovaniu obrany sa vyjadril aj bezpečnostný analytik Juraj Krúpa. Pozrite si jeho komentár. 

Súvisiace články